Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre biodlare

Publicerat måndag 28 maj 2007 kl 04.43
Honungspaketering i Mantorp.

Antalet biodlare i Sverige minskar varje år. Minskningen har förvisso avtagit de senaste åren men fortfarande är det ett par hundra biodlare som lägger ner sin verksamhet.

Biodlarnas riksförbund med sitt säte i Mantorp oroas över det här och tycker att staten borde stödja biodlarna eftersom binas pollinering är en förutsättning för de flesta vilda och odlade växters liv.

Antalet biodlare minskar med ett par hundra per år i landet. Mest är det äldre personer som lägger ner verksamheten och det har varit svårt att attrahera nya till branchen. För att stimulera fler att börja med biodling eller för att få de som idag håller på i liten skala att utöka verksamheten har biodlarnas riksförbund i många år drivit kravet på ett speciellt pollineringsbidrag från staten.

Bin gör samhällsinsats

Branchen får förvisso redan idag ett visst stöd från EU, men det kommer oftast inte de enskilda odlarna tillgodo. Sören Diberg, som är förbundssekreterare för Biodlarnas riksförbund, menar att bina gör en stor samhällsinsats genom sin pollinering, och med fler bin skulle till exempel skördarna av raps, som förmodligen kommer bli en allt viktigare gröda för energiframställning, att öka:
- Det skulle lyfta hela näringen, säger Sören Diberg, men vi har inte fått gehör än bland politikerna.

Fabriker blomstrar

Men samtidigt som antalet biodlare minskar ökar intresset för honung, något som märks på Svensk honungsförädling i Mantorp. Att biodlarna blivit färre märks inte i fabriken eftersom de som är kvar oftast har större odlingar idag jämfört med förr, och därför skickar honungen till fabriken istället för att sälja den själv, men mycket av honungen som behandlas i fabriken importeras också. Christer Ankarlid som är vd för Svenska honungsförmedling säger att efterfrågan på honung nu är så stor så att de kommer behöva anställa mer personal:
- Vi kommer anställa ganska omgående en person till, och sedan kommer vi troligvis att behöva ännu fler under senhösten.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".