Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunägt exportbolag säljer kunskap

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 06.54

Linköpings kommun startar nu ett kommunalt bolag för att kunna exportera kunskaperna om hur sopor och avfall kan omvandlas till energi.

Trots att kommunledningen tidigare ansett att det skulle strida mot kommunallagen.

-Det är alltid så när man är ute och provar något nytt och lagen är oklar att man får pröva sig fram om vad som är rätt säger Gösta Gustavsson (c) kommunalråd i Linköping.

Det nya kommunägda bolaget får namnet ”Waste to Energy” och ska alltså sälja det kunnande som finns i Tekniska verken om hur till exempel sopor blir fjärrvärme.

Tekniska verken är ett kommunalägt bolag som bildades för att ge service till Linköpings invånare och redan när bolaget etablerarar sig utanför kommungränsen, uppstår tveksamheter i kommunallagen.

Därför begärde Gösta Gustavsson i höstas att regeringen skulle ändra kommunallagen för att underlätta exporten av tekniska verkens kunnande.

Att lagen försvårar export var också skälet till att Linköpings kommun låtit Tekniska verkens VD Stig Holm starta ett eget privat företag Swedish Biogas International för att ta hand om exporten av biogashantering.

Men nu har Linköpings kommun till slut bestämt sig för att inte längre vänta på en ändring av lagen om kommunala bolag utan ger sig nu ut på miljöexportmarknaden.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".