Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler gör abort i Norrköping än i Linköping

Publicerat fredag 1 november 2002 kl 06.47
Närmare dubbelt så många tonårsaborter genomförs i Norrköping jämfört med Linköping. Enligt Socialstyrelsens sammanställning så gjorde fler än 100 ungdomar i Norrköping abort under förra året och knappt 60 i Linköping.
Det är inte bara antalet ungdomsaborter som är fler i Norrköping jämfört med i Linköping. Tittar man på det totala antalet aborter i de två kommunerna så ser vi också att de är fler i Norrköping, trots att det bor färre människor i Norrköping. Två andra östgötakommuner som ligger högt vad gäller ungdomsaborter är Valdemarsvik och Motala. Av totalt 25 aborter i Valdemarsvik, var 9 stycken ungdomsaborter. I Motala genomfördes 127 aborter och 28 av dem var ungdomsaborter. Sett ur ett tre års perspektiv ser man att ungdomarna i Norrköping, Motala och Valdemarsvik är i högre grad benägna att göra abort. Ungdomarna i Åtvidaberg, Linköping, Vadstena och Kinda är mindre benägna att göra abort. På ungdomsmotagningarna och mödravårdscentralerna i länet vet man inte vad skilnaderna kan bero på. Socialstyrelsens statistik visar också att det totala antalet aborter i landet minskade under det första halvåret förra året, men ökade dramatiskt under andra halvåret. Enligt myndigheten kan det bero på rapporterna om riskerna för blodproppar i samband med p-piller användning.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.