Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Linköpings flygplats föreslås få statligt stöd

Publicerat onsdag 3 oktober 2007 kl 11.58

Linköpings flygplats kan komma att få tillbaka en del av det statliga stöd som tidigare dragits in. Enligt den flygplatsutredning som idag har presenterats för infrastrukturminister Åsa Torstensson föreslås införandet av ett nytt ersättningssystem för icke statliga flygplatser. Norrköping skall dock, enligt utredaren, inte få någon statlig driftersättning.

Utredaren Christina Rogestam föreslår bland annat att Linköping bör ses som en regionalt strategisk flygplats vilket skulle innebära en ersättning från staten som motsvarar upp till 75 procent av eventuellt underskott för driften av flygplatsen.

Restiden till Arlanda avgör
Om restiden från en flygplats till Arlanda flygplats tar högst två timmar med bil eller kollektivtrafik ska den inte få någon statlig ersättning. Flygplatser, varifrån det tar 2,5 timmar att resa till Arlanda flygplats med bil eller kollektivtrafik, får begränsat stöd.

Norrköping hamnar utanför
I förslaget framgår också att flygplatsen i Norrköping ska ingå i kategorin övriga flygplatser som enligt utredaren inte ska få någon statlig driftsersättning.

Utredaren skriver också att Luftfartsverket bör bolagiseras.

Utredningen får både ris och ros
Branschföreningen Svenskt Flyg anser att den föreslagna kategoriseringen av flygplatser är rimlig, men enligt ordföranden, socialdemokraten Lena Micko från Linköping, finns det också brister i utredningen. När det gäller det nya ersättningssystemet för icke-statliga flygplatser beklagar hon de snäva ramarna för finansiering.

- Detta kommer att drabba de flygplatser som nu står utanför LFV:s huvudmannaskap liksom de flygplatser som i framtiden, i enlighet med utredningens förslag, kan komma att avföras från LFV, uppger Micko i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".