Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens största inventering av småkryp genomförd i Östergötland

Publicerat söndag 7 oktober 2007 kl 11.16
Skalbagge; jordlöpare (Carabidae).

Många ovanliga insektsarter som man tidigare inte visste fanns i Östergötland, har upptäckts i samband med en stor inventering av småkryp i gamla träd.

Det är länsstyrelsen som har gjort en mycket omfattande inventering av skalbaggar, klokrypare och myror som lever på ihåliga ekar. Inventeringen, som räknas som världens största i sitt slag, har pågått i 15 års tid i 110 olika områden i länet.


Av de undersökta områdena bedöms Djursö och Engelholm i Söderköpings kommun och Bjärka Säby och Tinnerö i Linköping vara värdefullast när det gäller de gamla ekarnas fauna.

Flera spännande arter
– De som jag tycker är spännande är de som kallas klokrypare, en släkting till skorpionerna, ganska oansenlig kan man tycka, men de ser ut som en skorpion och behöver lifta med andra insekter för att hitta till nästa hålträd, berättar biologen Nicklas Jansson.

Ett tiotal arter som man tidigare aldrig påträffat i länet har upptäckts under inventeringen. En del av insekterna är till och med så ovanliga att de påträffats bara på ett par platser i hela Norden. 

Vill visa på insekternas betydelse
Syftet med länsstyrelsens rapport om insektsfaunan i gamla träd, är att påvisa den betydelse den har för mångfalden i naturen. Myndigheterna får ett bättre underlag när det gäller att kunna skydda vissa områden.

– Rapporten visar hur viktiga de östgötska eklandskapen tillsammans med alléer och parker är för bevarandet av den europeiska ädellövträdsfaunan, säger Claes Svedlindh som är naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".