Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

10 år med Campus Norrköping

Publicerat tisdag 9 oktober 2007 kl 16.19
1 av 2
Universitetsbyggnaden Kåkenhus vid Motala Ström, just nu under utbyggnad.
2 av 2
Christer Knuthammar, universitetsråd.

1997 flyttade Linköpings universitet ut till grannstaden Norrköping. På tio år har antalet studenter i Norrköping mer än fördubblats och industrilandskapet runt Motala ström har förvandlats från trista fabrikslokaler till ett myller av studentliv.

- Jag tror att det kanske är den absolut viktigaste utveckligsfaktorn som Norrköping har haftm säger kommunalrådet Mattias Ottosson (s)

Krisartad bild vid starten
Det var inte helt självklart att det skulle gå bra för Campus Norrköping. Våren 1997, just som studenterna skulle välja utbildningar, kom beskedet att Ericson skar ner kraftigt i sin verksamhet i Norrköping.- Den massmediala bilden av Norrköping då var krisartad. Att då försöka profilera staden som en ort för utveckling och högre utbildning var inte lätt, säger universitetsrådet Christer Knuthammar som var med och startade upp i Norrköping.

Tanken på högre utbildning i Norrköping var inte ny 1997. Mer eller mindre konkreta planer hade funnits sedn 1960-talet. Men det dröjde alltså nästan ända fram till millenniumskiftet för att de skulle bli verklighet.

Har vitaliserat Norrköping
Idag sprudlar Campusområdet vid Motala Ström och runt Skvallertorget av liv och Norrköping har rest sig ur krisen på 1990-talet. Kanske inte bara universitetets förtjänst men lite ära för förvandlingen tycker ändå Christer Knuthammar att de ska få.

- Man kan väl ändå konstatera att det är en stor skillnad på att vara 1400 studenter spridda över stan till att vara 5000 personer koncentrerade på ett ställe.

- Nog kan jag se tecken på en stor vitalisering och vi möts av mängder av förväntningar om att vi ska vara det gröna skottet på norrköpingsträdet som ska utvecklas.

Sjukt fina lokaler
Tio år är inte lång tid i universitetsvärlden. Studenter kommer och går, ungefär 4000 har tagit examen under tioårsperioden. De som idag återfinns i läsesalar och fikarum på Campus Norrköping verkar alla gilla sitt universitet.

- Det är ju sjukt fina lokaler vi har, om man jämför med campus Valla som ser ut som ett flygfält så har vi det jättefint här, säger Lovisa Bergström som läser grafisk design.

- Det är centralt, alla studenter kommer nära varandra och det är en bra partystad, säger Niklas Geijborg som läser till lärare.

Få upp ögonen
Kommunalrådet Mattias Ottosson är så klart nöjd med hur industrilandskapet förvandlats de senaste tio åren men vackra hus är inte det viktigaste tycker han.

- Det som kanske är allra viktigaste är att Norrköpingsborna som har en industritradion har fått upp ögonen för högre utbildning.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".