Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för djupare bergtäkt i Slaka

Publicerat onsdag 10 oktober 2007 kl 11.43

Vägverket Produktion får klartecken från Linköpings kommun om att kraftigt utöka sin bergtäktsverksamhet i Slaka söder om stan.

Bergtäkten ligger där kommunen samtidigt ska bygga den nya stadsdelen Djurgården.

- Vi vill gärna att man utnyttjar bergtäkten under tiden man bygger vägar och gator här eftersom det går åt mycket bergmassa här. I miljösynpunkt är det naturligtvis bra om man kan ta berg på nära håll. Men när det blir bostäder här kan man naturligtvis inte fortsätta med täkten långsiktigt, säger kommunalrådet Gösta Gustavsson (c).

Idag går bergtäkten ner fem meter under grundvattennivån. Nu ansöker Vägverket om att få gå ner tjugo meter under grundvattnet. Ansökan ligger hos länsstyrelsens miljöprövningsdelegation och handlar om miljöfarlig verksamhet.

Mindre störningar
Kommunen har yttrat sig och säger alltså ja, om vissa villkor uppfylls. Bland annat att det ska byggas nya transportvägar längre bort när bostäderna börjar växa upp.

Om ansökan går igenom kommer Vägverket Produktion att ha tagit ut två miljoner ton berg när tillståndet går ut 2011. Men Gösta Gustavsson väntar sig inga större protester från kringboende.

- Vi har inte haft särskilt mycket klagomål hittills. Det som händer nu är att man tar berg från djupare nivåer vilket borde betyda att störningarna blir mindre.

Plats för kanoter
När Vägverket har avslutat brytningen planerar kommunen att bertgäkten ska bli en sjö.

- Hela bergtäkten kommer att ligga så att vi får in grundvatten så det blir en ganska djup sjö. Det kan bli en badsjö eller en sjö där man kan ha kanoter så det blir en möjlighet att få någonting för friluftslivet, säger Gösta Gustavsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".