Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler anställda få gå från Saab

Publicerat fredag 19 oktober 2007 kl 10.57
1 av 2
2 av 2
Åke Svensson, vd för Saab

Försvarskoncernen Saab måste spara och det kommer leda till att anställda måste lämna företaget. Det sade vd Åke Svensson i samband med att delårsrapporten presenterades idag.

Saab redovisar en vinst före skatt på 1,3 miljarder kronor för årets nio första månader. Det är något lägre vinst jämfört med motsvarande period i fjol. Åke Svensson är ändå nöjd med hur företaget går. Försäljningen ökade med 14 procent jämfört med förra året. Att vinsten minskar beror enligt Svensson på att Saab investerat i teknikutveckling.

- Det tar en del från vinsten men det är viktiga investeringar för framtiden.

Ändå flaggar nu företaget för att det kan komma nya besparingar och att personal kan sägas upp de kommande åren.

- Vi har sett två saker. Det ena är att vi måste starta ett effektiviseringsprogram för att vli billigare på det vi nu gör. Det kommer att innebära ett långt arbete i flera år och jag kan inte utesluta att leder till att vi reducerar personalen för att göra det vi ska men med färre personer.

Försvarsbudget oroar
Dessutom oroar regeringens besked att dra ner på försvarets inköp av materiel Saab. I budgetpropositionen lämnades bland annat beskedet att Saabs undervattensprojekt i Motala läggs på is.

- De vill styrka vissa projekt och att de vill fortsätta titta på ytterligare besparingar och det har vi svårt att förstå vad det innebär.

När, var och hur nerdragningarna kommer kan Svensson inte säga idagsläget.

- Det är förtidigt att säga. Vi ska jobba vidare med de här frågorna och även om regeringen har lämnat ett förslag så är beslut inte fattat i de här frågorna.

Men Motala som blir av med sitt projekt måste väl ligga dåligt till?
- Ja, men vi har inte sett slutet på det än. Det finns ett förslag men vad jag förstår så diskuteras de här frågorna rätt så intensivt på försvarsdepartementet just nu.

För helåret räknar Saab med en tillväxt i nivå med 2006 och en rörelsemarginal, inklusive strukturkostnader, som är något högre än 2006. Men, tillägger bolaget, prognosen gäller ”förutsatt att inga negativa effekter uppstår som resultat av den nyligen meddelade svenska minskningen av försvarsbudgeten”.

Syftet är enligt Saab att förbättra bruttomarginalen genom att åstadkomma årliga besparingar på cirka en miljard kronor vid utgången av 2010.

Petter Ahnoff/TT
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".