Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ålbeståndet har minskat kraftigt i svenska vatten

Publicerat måndag 6 januari 2003 kl 09.03
Framtiden för ålen i svenska vatten ser mycket dyster ut. Statistiken visar att ålbeståndet inte varit så litet sen 50-talet.
Ålbeståndet i Östersjön har minskat kraftigt under lång tid. Det som på 50-talet var en dagsfångst räknas i dag som en årsfångst. Orsakerna är inte helt klarlagda, men det finns fyra teorier: -Golfströmmen har ändrat sitt lopp på grund av klimatförändringar. -Ålen är en fet fisk som kan lagra mycket miljögifter i sig. -Ålen drabbas av en parasit på simblåsan som tros ha ökat. -Mycket ål dör när den vandrar i åar med kraftverk. Johan Wagnström, fiskeridirektör vid länsstyrelsen i Skåne tror mest på teorin om Golfströmmen. För att rädda ålen för framtiden tror Johan Wagnström på två vägar, dels inplantering av ålyngel från utlandet, dels förbättrade passager vid kraftverken i åarna.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".