Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot markägare och Länsstyrelsen.

Publicerat måndag 29 oktober 2007 kl 05.39
Lantbrukaren Bo Mjärdner fick ta båten för att inspektera ägorna i somras

Igenväxta diken och förfallna vallar förvärrade sommarens översvämningar i Ödeshög.

Det menar de drabbade lantbrukarna som nu kritiserar Länsstyrelsen för bristande tillsyn och markägarna längs Disevidån som de anser inte har rensat diken och rustat upp vallarna tillräckligt.

I somras svämmade Disevidån i Ödeshög över och orsakade stora ekonomiska skador för lantbrukare i området.

Nu riktar en av de värst drabbade lantbrukarna, Bo Mjärdner, kritik mot både Länsstyrelsen för bristande tillsyn, och markägare längs Disevidån som inte har rensat diken och rustat upp vallarna:
- Ja, det är hela ån som inte är underhållen för det växer ju träd ovch buskar överallt, och i och med det är ju skyddsvallarna underminerade, menar Bo Mjärdner vars förluster i samband med översvämningarna uppgår till flera miljoner.

Hans gård ligger strax söder om sjön Tåkern och Disevidån rinner den sista biten genom hans marker innan den når Tåkern. När det var som värst under översvämningarna hade han drygt en meter vatten över potatis och morötterna. Vallarna några kilometer längre upp pallade inte för det enorma trycket av det myckna regnandet och brast. Nu menar han att en bidragande orsak till att det blev som det blev var igenväxta diken och dåligt skötta vallar:
- Hade det varit rensat så hade ju vattnet tagit den rätta vägen, konstaterar han.

Dålig information

Ansvaret för att vallarna är välskötta och att diken är rensade ligger på markägare och dikesföretag. Och när de inte sköter sitt ansvar ska Länsstyrelsen som har tillsynsansvaret se till att arbetet bli gjort. Bo Mjärdner är kritisk till hur Länsstyrelsen har agerat, ingen information har getts till ägarna och ingen tillsyn har förkommit, säger han:
- Nej, det har inte varit tillräckligt för det har ju inte kommit någon information alls, det tycker jag är dåligt. Det hade ju underlättat om alla hade vetat vem som bär ansvaret, menar Bo Mjärdner.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".