Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Räddningstjänsten: Diken måste rensas

Publicerat måndag 29 oktober 2007 kl 12.43
1 av 2
1100 hektar stod under vatten vid Tåkern i somras, det hade kunnat förhindras om diken och vallar skötts ordentligt.
2 av 2
Disevedsån i Ödeshög kan svämma över igen om inte skyddsvallarna lagas.

Om inte skyddsvallar rustas upp och diken rensas kommer det att skapa stora problem med översvämningar i framtiden.

Det tycker räddningschen i Ödeshög, där man drabbades hårt av översvämningarna efter sommarens regn.

- Görs det ingenting åt det så har vi problem redan vid vårfloden, säger Hans Felixon.

Tillsammans med Hans Felixon besöker vi trakterna runt Heda utmed Disevedsån norr om Ödeshögs tätort. I somras låg stora delar av området under vatten efter de ihållande regnen. Ån klarade inte av att transportera ut allt vatten.

Han visar igenväxta diken med stora, 30-40 år gamla, träd utmed och i ån. Träden försvårar genomströmningen av vatten när det vattenståndet blir högt.

Klarar inte nästa översvämning
Men det är inte bara träd och växter som är problemet. På bara några hundra meters promenad längs ån ser vi flera ställen där skyddsvallarna brustit. På flera andra ställan har vallarna blivit så svaga att de inte kommer att klara av att stå emot vattnet nästa gån det blir risk för översvämning.

En sak konstaterar Felixon, kunskapen om vem som är ansvarig för att arbetet ska göras är väldigt liten hos markägarna som är just de ansvariga.

Information om lagar
Därför har räddningsjtänsten haft flera möten där markägare kunnat träffa ansvariga från flera inblandade myndigheter för att få den information om de regler och lagar som gäller.

Nu hoppas han att markägarna och länsstyrelsen tar sitt ansvar tillsammans och rustar upp vallar och diken.

- Man får ju tänka på att det är 1100 hektar som stått under vatten och det har ju drabbat många enskilda lantbrukare som lever av marken. Det tycker jag är det allvarligaste att man som enskild företagare inte får ut det man ska av sin näring.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs också:

Så var det under de regniga veckorna i somras:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".