Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen medger brister

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 06.13
Länsstyrelsen i Östergötland

På Länsstyrelsen medger man nu att man helt prioriterat bort tillsynen av skyddsvallar och diken i Östergötland, något som enligt de drabbade lantbrukarna ledde till att sommarens översvämningar i Ödeshög blev så omfattande.

Enligt Claes Svedlindh som är naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen så saknas det helt enkelt resurser för att kontrollera alla diken och vallar i länet:
- Det hoppas jag att alla förstår, att två, tre tjänstemän på Länsstyrelsen kan inte åka runt i hela länet och kontrollera att invallningarna fungerar, det måste varje verksamhetsutövare sköta, menar han.

Det är markägarnas ansvar att se till att diken och vallar sköts runt om i landet. När de inte gör det är det Länsstyrelsen som skall gripa in, de har alltså tillsynsansvaret, men att utföra själva arbetet vilar på markägaren.

Att länsstyrelsen inte skött tillsynen förklarar Claes Svedlindh med att arbetsuppgifterna för myndigheten blivit fler och fler och att resurserna inte räcker till:
- Det är någonting som har prioriterats ner i Länstyrelsens verksamhet, i konkurrens med andra verksamheter, förklarar han.

Bättre information

Länsstyrelsen kommer ändå försöka öka tillsynen, men då med fler förebyggande åtgärder som att förbättra informationen om ansvaret för dikesrensning och invallningar av olika vattensamlingar. Dessutom tror Claes Svedlindh att de ökade vatteflödena som väntas i samband med klimatförändringarna nog kommer tvinga alla parter till att ta frågan på större allvar:
- När man blir mer medveten om vilket ansvar man har så tror jag att man kommer att skärpa sig. Bara den här sommarens händelser har ju fått alla att känna att det här är ju viktiga frågor, att ta på största allvar.

Tahir Yousef/Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".