Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyra ungdomshem fungerar inte

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 11.40

Familjehem jourhem och behandlingshem fungerar sällan bra för ungdomar mellan 13 och 17 år. En studie från Linköping visar att de allra flesta av placeringarna avbryts eftersom de havererar.

Bara 17 procent avslutas med hemgång så som det var tänkt från början.

Det är socialsekreteraren Tobias Leoson i Linköping som gjort studien som omfattar åren 2004 och 2005.

En del av placeringarna kostar kommunen mycket pengar. I Linköping har politikerna sedan flera år tillbaka därför försökt ordna bra behandlingar i egen regi för struliga ungdomar.

- Institutionsvården bygger väldigt mycket på gamla strukturer. Det är kanske så att när samhället har förändrats så har institutionsvården inte hängt med riktigt, säger Niklas Borg ordförande i socialnämnden i Linköping.

Har inte hjälpt familjer
Främst har Linköping satsat på placering i familjehem men där har man inte stött familjerna tillräckligt medger Niklas Borg.

- Man ska ha det klart för sig att det inte är helt lätt att ta emot en ungdom som har ett trasigt och jobbigt förflutet. Där har vi brustit från kommunen och det tror jag inneburit att många familjer inte orkat med helt enkelt.

Efterlyses: nya behandlingsmetoder
Det är kommunens ansvar medger Borg och därför har man sedan ett år tillbaka inrättat familjehemskonsulenter som ska ge de familjer som tar hand om ungdomar det stöd de behöver. Men Borg vill framför allt se nya behandlingsmetoder för ungdomar med problem.

- Från socialnämndens sida har vi lagt ett uppdrag till våra tjänstemän att titta på vad vi kan vi jobba med för andra typer av behandlingsinsatser förutom familjehem och de här, som jag tycker, lite föråldrade institutionerna.  Jag är ute efter att vi behöver fler alternativ och kanske fler mellanting mellan institutions- och familjehemsvård.

Stefan Eriksson
stefan.eriksson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".