Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Musår ger problem

Publicerat lördag 10 november 2007 kl 08.10

Den milda hösten har gjort att att möss och råttor ökat i antal, och eftersom det samtidigt är ett gnagarår så har problemen med skador orsakade av djuren blivit större.

Att möss och råttor orsakar problem för människan är knappast något nytt. Men med allt mer tekniskt komplicerade saker runt omkring oss har de ekonomiska konsekvenserna av skadorna blivit större.

- På ett storkök hade en kabel gnagts av på en diskmaskin och de fick ta upp reparatörer från Skåne, så det kan bli väldigt stora konsekvenser, det säger Anders Gunnarsson på Anticimex som också berättar att avgnagda kablar kan leda till brand.

Många gånger är det dock människan själv som är orsaken till att antalet råttor och möss ökar eller söker sig till människans boningar. Till exempel så har de nya öppna sopstationerna i vissa fall inneburit att råttor sökt sig dit eftersom det finns mat där, berättar Anders Gunnarsson på Anticimex:
- Så där inne där det finns mycket sopor kan man få mycket möss, konstaterar han.

Viktig uppgift
Men gnagarna har också en viktig uppgift att fylla i naturen då de till exempel håller rent och äter upp sådant som andra ratar. Det är när de finns på de platser som människan uppfattar som störande som de betraktas som skadedjur säger Anders Gunnarsson. Förutom att använda fällor och bekämpningsmedel har flera av de företag som sysslar med skadedjursbekämpning mer och mer börjat ägna sig åt förebyggande åtgärder, till exempel att se till att hus och andra byggnader är täta så att djuren inte kan ta sig in:

- Det behövs bara tjockleken av en blyerspenna för att en mus ska kunna ta sig in i ett hus, berättar Anders Gunnarsson avslutningsvis.

Pelle Zettersten/Marie-Louise Kristensson
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".