Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läget för landstinget förvärras

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 17.05

Det ekonomiska läget i landstinget är allvarligt och det kommer att bli värre. Det befarar politiker i landstingsfullmäktige. Igår diskuterades nästa års budget på fullmäktige mötet.

Det beräknade underskottet för sjukvården i år är minst 230 miljoner kronor.

Oppositionen vill att landstingsledningen ska visa vägen ut ur problemen. Majoriteten med landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) har hittills sagt att man vill att de anställda själva ska ta fram idéerna på hur man sparar in pengarna.

– Jag vill att de förslag som kommer först och främst ska komma underifrån. Men kan man inte komma med den typen av förslag tvingas vi att ta sådana beslut uppifrån det är så det fungerar, säger Marie Morell.

Anställningsstopp sista utväg
230 miljoner ska sparas och ett anställningsstopp kan bli aktuellt inom sjukvården.

– Det är någonting vi försökt att undvika, det är ett trubbigt instrument. Men kan man inte själva ute i verksamheten identifiera vad det är som gör att man inte kan hålla sina budgetar så är det ett av instrumenten som vi har att ta till.

Kostnadsökningen har inte stoppats
Paul Håkansson, gruppledare för socialdemokraterna, säger att han bedömer läget som allvarligt. Men det är inte så konstigt att man befinner sig i den situation man är idag.

– Den nytillträdda majoriteten gick ju ut och sa att det fanns pengar. Verksamheten lyssnade på det budskapet och nyanställde. Vi har fått en mycket kraftig kostnadsökning och nu går man ut och säger att pengarna tagit slut och ni får lösa det här, säger Paul Håkansson (s).

Det allvarligaste, tycker Håkansson, är att kostnadsökningen inte stoppats efter att man fått besked om att verksamheten går med underskott.

– Snarare har det fortsatt även de senaste månaderna. Så läget är nu väldigt utsatt.

Spara på personalen
Håkansson räknar med att sjukvårdens underskott i år landar mellan 250 och 300 miljoner kronor.

– Det innebär att vi måste minska medarbetarskaran och göra förändringar i verksamheten. Självfallet kommer patienterna att märka av det här.

Nu vill han att landstingsledning tar tag i situationen och säger hur och var pengarna ska sparas.

– Det är ett viktigt politiskt budskap tycker jag. Kommer man att ta ansvar för det här från politikernas sida eller kommer man att skylla på verksamhetscheferna.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".