Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla filmer ska hjälpa dementa

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 15.50

Lokalhistoriska filmer som samlats in av länsmuseet kan komma att bli ett hjälpmedel inom äldrevården.

Museet har sökt bidrag för att kunna visa upp gamla filmer från Östergötland på äldreboenden och servicehus.

– Jag vet ju hur mycket glädje det här skänker framför allt äldre människor som kanske är med på filmen eller platser de upplevt, säger Ellika Kyndel som arbetar med projektet.

Lokalhistoria i demensvården
Sedan två år tillbaka har Östgötafilm som drivs av bland andra länsmuseet, samlat in gamla filmer från privatpersoner, företag och hembygdsföreningar i Östergötland. Därefter har de digitaliserats och personer och platser på filmen identifierats.

Nu hoppas Ellika Kyndel att de får pengar för att visa filmerna för äldre östgötar och det är inte bara för nöjes skull.

– Jag skulle också vilja gå så långt som att använda lokalhistoriska filmer i demensvården. Där man vet att närminnet är det som försvinner men det som är långt borta finns kvar. Så jag tror att det skulle bli jätte bra.

Får hjälp med identifieringen
För ett år sedan gick Östgötafilm ut och uppmanade hembygdsföreningarna i länet att skicka in sina gamla filmer så att de kan digitaliseras och bevaras. På ett drygt halvår fick man in nästan 400 filmer som man tyckte var värda att bevara och lägga ut på sin hemsida. Men det innebär också ett riktigt hästgöra med att identifiera platser och personer på filmer så lite egoistisk är Ellika Kyndel när hon vill visa filmerna på äldreboenden.

- Vi kan få hjälp med identifieringen. Jag är född och uppväxt i Stockholm så vad vet jag om Ekeby socken utanför Boxholm.

Snart på biblioteken
Östergötland ligger långt framme när det gäller insamling och publicering av de gamla filmerna. Allt eftersom de kommer in till Östgötafilm publiceras de på deas hemsida. Idag samlade arkiv- och museipersonal från hela landet för att diskutera hur man bäst gör den stora mängd filmer som finns tillgänglig för allmänhet och forskning.

Östgötafilm planerar bland annat att göra kopior på filmerna som man kan låna på biblioteken i länet.

Som Youtube fast på 50-talet
För det har gjorts mycket film runt om i Sverige, även långt tillbaka i tiden. Idag finns en videokamera i snart varje hushåll och i varje mobiltelefon. Men även långt innan den digitala tekniken kom filmades det flitigt. Pelle Snickars på Statens Ljud- och Bildarkiv menar att precis som man idag filmar sig själv eller sin närmiljö och lägger upp det på sidor som YouTube på Internet för allmän beskådan så gjorde man egna filmer åtskilliga årtionden tillbaka.

–Man hittat lite mer ekivoka amatörfilmer i Jönköpings län som är väldigt spännande som något annorlunda annars har det här materialet att vara ungefär likadant. Man kan dra växlar till dagens Youtube och hur man använder Internet. Att blotta sitt privata har blivit något som är ganska frekvent förekommande. Men det finns alltså också tidigare även om det legat i det fördolda, säger Pelle Snickars.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".