Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet anmälda arbetsskador minskar

Publicerat lördag 1 december 2007 kl 08.16

Anmälningarna från anställda inom landstinget om arbetsskador, arbetsolyckor och tillbud har minskat.

Mest minskade anmälningarna om våldsincidenter förra året.

Flest anmälningar om arbetsskador, arbetsolyckor och tillbud bland de 12 300 anställda inom landstinget kommer från närsjukvården i centrala och östra sjukvårdsområdena med Linköping och Norrköping som knutpunkter.

Även från folktandvården kommer ett hundratal anmälningar.

Vanligast är att man tappar kontrollen över något föremål man hanterar.

Våldet minskar

När det gäller anmälningar som handlar om fysiskt våld och angrepp så ses en dramatisk minskning 2006 jämfört med året före. 67 incidenter och 30 förra året.

Det här är överraskande, med tanke på att hot blivit vanligare i samhället som helhet, säger man på landstingets personalenhet. Men tittar man bakåt i tiden så har antalet anmälningar skiftat kraftigt under åren och nån trend går inte att se.

Däremot har landstinget arbetat mycket med säkerhetsfrågor på senare tid, enligt personalavdelningen, där man gläds åt utvecklingen.

10 procentig minskning av anmälningar

Totalt sett gick anmälningarna ner med drygt tio procent förra året, jämfört med året innan. Det är lite mer än på riksplanet, visar preliminära siffror.

Och bland alla siffror i materialet så stiger det fram en bild av att farligast i landstinget är det att vara anställd som sjuksköterska eller undersköterska och vara mellan 50 och 59 år. Då är risken störsts att råka ut för tillbud och olyckor av olika slag på jobbet. Åtminstone var det så förra året.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".