Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första utredning klar om gemensamt brandförsvar

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 05.19
Päivi Rozenbachs

Linköping och Norrköping skulle tjäna mer än de förlorar på att slå ihop sina räddningstjänster i en gemensam organisation.  Det menar i alla fall den konsultfirma som utrett räddningstjänsten i kommunerna. Närmast väntar nu ett politiskt beslut om en djupare utredning.

Päivi Rozanbachs, som är förvaltningschef för brandförsvaret i Norrköping, menar att det alltid finns samordningsvinster att göra:
- Men det kanske inte är nödvändigt att ha ett förbund för det, säger hon.
I Norrköping är man försiktigt positiv till utredningen. Utredningen pekar på en rad möjliga fördelar med att slå ihop räddningstjänsterna, dels ekonomiska när adminsitrationen samlas på ett ställe men, också kvalitativa när mer expertkompetens ryms i den större organisationen. Håkan Dahm är Räddningschef i Norrköping:
- Det kan vara att man på den operativa sida har en gränslös samverkan där man använder sig av personalen över hela detta geografiska område, säger han, men det kan också vara att man har en gemensam expertorganisation.

Räddninstjänsten i Linköping ställde sig inför utredningen negativ till en sammanslagning som de menar skulle leda till längre utryckningstider, något som utredningen inte tar upp. Det är fortfarande långt till en faktisk sammanslagning, näst på tur står ett poltitiskt beslut om en djupare utredning för att klarlägga hur mycket man faktiskt skulle tjäna, och förlora på gemensam räddningstjänst.

Liknande samarbeten med räddningsförbund finns bland annat i Göteborg med dess kranskommuner, men att slå ihop två stora och nästan lika stora räddningstjänster kan bli svårt säger Päivi Rozenbachs, som också ser en risk för att det olycksförebyggande arbetet i Norrköping går om intet:
- Där kan jag känna viss oro, för där har vi satt igång ett väldigt målmedvetet arbete, det har de i Linköping också, men inte riktigt på samma sätt, menar hon, och är rädd för att tappa det jobb och den organisation man arbetat upp vad det gäller förebyggande arbete.

Petter Ahnoff/Marie-Louise Kristensson
petter.ahnoff@sr.se

(”De kvalitetsvinster som ett kommunalförbund skulle kunna uppnå, bedöms vida överstiga de kvalitetsrisker som redovisas.”

Rekommendation från konsultfirman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".