Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot socialtjänsten tillbakavisas

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 11.54

Utsatta barn i Linköping har ett ganska bra skyddsnät, det hävdar moderaten Niklas Borg, ordförande i kommunens socialnämnd idag. Bakgrunden är den hårda kritik som riktas mot kommunens socialtjänst i en ny doktorsavhandling om utsatta barn. 

I avhandlingen konstaterar doktoranden Madeleine Cocozza bland annat att en mycket stor andel av de anmälningar om barn som far illa som kommer in, avskrivs på ett alldeles för tidigt stadium. Hon menar också att den personal som gör den första bedömningen har för låg kompetens, men så är det inte alls, hävdar Niklas Borg:

- Vi har byggt upp en organisation som arbetar med förhandsbedömning av alla anmälningar vi får in. Det handlar om kompetent personal med i regel ganska lång erfarenhet. De som ska göra de här bedömningarna har också möjlighet att diskutera svåra ärenden med sin arbetsledare, säger han.

Många anmälningar
I avhandlingen konstaterar Madeleine Cocozza att av de nästan 1600 anmälningar, som hon studerat i Linköpings kommun, var det bara 16 procent som ledde till insatser från socialtjänsten och att över 40 procent av de anmälda fallen inte ens ledde till någon närmare utredning utan avskrevs på ett mycket tidigt stadium, men även de siffrorna anser sig Niklas Borg ha en förklaring till: 

- Jag har uppfattat att många av de anmälningar som kommer in egentligen inte är anmälningar utan mer handlar om frågor från skolpersonal och andra om hur man ska agera i olika situationer och de ska ju egentligen inte hamna hos oss på socialkontoret, säger han.

Krånglig organisation
Han tillägger också att socialtjänsten i Linköping får in betydligt fler anmälningar än vad man får i till exempel Norrköping och att en orsak kan vara att socialtjänstens organisation är krångligt uppbyggd och svår att hitta rätt i. Därför har också barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden inlett ett arbete för att få fram tydlig information till alla berörda.

- Det gäller återkommande träffar med alla chefer inom skolan och ett informationsmaterial som ska vara klart i vår, säger Niklas Borg.

Får beröm
Han betonar dock att han nu gärna vill träffa Madeleine Cocozza, men säger samtidigt att han inte är orolig för skyddsnätet kring utsatta barn i Linköping:

- När vi fått tillsyn från länsstyrelsen till exempel konstaterar man ju som på alla håll en del brister, men vi får också mycket beröm för vår myndighetsutövning. Nu ser jag framemot att träffa Madeleine och ta del av hennes uppfattning om hur vi kan förbättra vårt arbete ytterligare.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".