Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chef försvarar socialtjänsten

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 16.26

Utifrån de förutsättningar och resurser som socialtjänsten i Linköping har fungerar arbetet rimligt bra. Det menar socialchefen efter kritiken från en forskare på Linköpings universitet som pekar på allvarliga brister i hur kommunen hanterar anmälningar om barn som far illa.

– Vi har att följa den lagstiftning vi har. Vi kan inte gå utöver den men ofta finns det förväntningar på socialtjänsten att vi ska göra mer än lagen tillåter, säger Jonny Schön socialchef i Linköping.

Forskaren Madeleine Cocozza har gått igenom 1600 anmälningar i Linköping som rör barn som far illa. En stor del av anmälningarna avskrevs utan utredning och Cocozza pekar bland annat på drygt 150 fall där anmälan avskrivits utan utredning trots att man angett att man fortfarande var orolig för att barnet for illa.

Ska dokumentera bättre
Dessutom var det vanligt att de utredningar som gjordes endast frågade barnets familj om läget innan utredningen las ner, något som Cocozza kritiserar men Jonny Schön försvarar.

– Det kan inträffa men då har man gjort en bedömning i det ärendet att det är tillräckligt. Däremot har vi konstaterat att vi kan bli mycket bättre på att dokumentera vår grund för att vi inte inleder utredning utan avskriver ärendet, säger Schön.

Tycker du att ert arbete fungerar bra?
– Det kan alltid bli bättre. Det är ett svårt arbete och det kan alltid bli bättre. Men jag uppfattar ändå att med resurser och förutsättningar vi har så är det någorlunda rimligt.

Går inte att bedöma arbetet
Madeleine Cocozza ifrågasätter om Jonny Schön verkligen kan säga att man i Linköping gör ett bra jobb.

– Det är vanligt förekommande att varje socialtjänst står upp och försvarar sitt arbete. Men man hänvisar också till en lagstiftning som är oerhört vag.

I lagstiftningen står det ingenting om vilka bedömningar som ska göras och professionen har inga redskap.

– Om man nu säger att det här är ett bra arbete som utförs, hur vet man det, undrar Cocozza. Man kan tycka, tro och hoppas och sätta sig som företrädare för system som fungerar. Men jag tycker att i det här läget när det handlar om så allvarliga brister och fall av barn som faktiskt behöver samhällets hjälp så borde vi veta, dokumentera och utvärdera en sådan nivå mer än vad som görs idag för att kunna fälla den typen av uttalanden.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer om bristerna inom socialtjänsten:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".