Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagare kritiseras för fildelarutredning

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 13.50

Polis och åklagare i Linköping har låtit musik- och filmbranschen utreda ett ärende om olaglig fildelning trots att det var de själva som anmälde brottet till polisen och därmed är part i målet.

– Problemet med att lämna ut bevismaterial på det här sättet är att det kan antas strida mot den objektivitet som gäller för åklagarens brottsutredning, säger Chrisian Diesen professor i processrätt på Stockholms universitet.

Han menar att det är ytterst tveksamt att blanda in den ena parten i målet som expert när det gäller att ta fram och tolka bevisning.

Det var i mars 2006 som en 31-årig östgöte anmäldes och fick sin dator och sin hårddiskar beslgtagna av polisen. Anledningen var att musik- och filmbranschens intresseorganisationer IFPI och Antipiratbyrån anmält honom för att ha delat ut upphovsrättsskyddat material på Internet.

Olyckligt och olämpligt
Hårddiskarna fick sedan så väl IFPI som Antipiratbyrån gå igenom för att hjälpa polisen att få fram bevis mot mannen.

– Det är både olyckligt och olämpligt att göra på det här sättet. Det här materialet innefattar sådant som är av helt privat natur och det kan också finnas arbetsmaterial som är källskyddat, säger mannens advokat Morgan Gerdin.

Men åklagaren Britt-Louise Wiklund försvarar sitt agerande.

– Kan vi inte inhämta vissa uppgifter så kanske vi inte kan gå vidare i utredningen. Nu bedömde jag att det här var uppgifter som kunde lämnas ut för att vi skulle kunna driva utredningen vidare.

Upp till tingsrätten
Wiklund tycker inte att hon gjort något fel utan säger att det är upp till tingsrätten att bedöma bevisningen som tagits fram med hjälp av Antipiratbyrån.

– Det kan ju vara så att rätten bedömer att bevisningen har mindre värde för att det finns en koppling mellan den som vittnar och en intresseorganisation som Antipiratbyrån men det är upp till rätten att avgöra.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".