Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljuraskolan i fokus när Norrköping omorganiserar

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 14.23

Det blir Ljuraskolan i Norrköping som kommer att förändras
när kommunens tjänstemän utrett hur grundskolorna kan utnyttjas bättre.

Antalet elever minskar i grundskolan medan det behövs fler platser i förskolan och kommunen måste flytta resurserna för att få ihop pusslet.

Idag presenterades tre förslag till hur grundskolan ska anpassas till det minskade elevantalet de närmsta åren.

Fyra skolor har funnits med i diskussionerna och oron har varit stor på Viktoriaskolan, Hagebyskolan, Djäknepark och Ljuraskolan om att en skola eventuellt skulle komma att läggas ned.

Ljuraskolan förändras
Men när tjänstemännen idag lade fram sina alternativ kom det mesta att handla om den skola som idag har minst elevantal i årskurs 7 till 9.

–Vi har väldigt få elever jämförelse med de andra så det är svårt att argumentera mot att vi står i blickfånget säger Ljuraskolans rektor Ola Stenliden.

Men Ola Stenliden tror ändå att de kan vända på utvecklingen eftersom det finns det bra kompetens och kapacitet på skolan om politikerna ger skolan det förtroendet.

Barn- och utbildningsnämnden ska nu ta ställning till:

  • Ljuraskolan läggs ned
  • Ljuraskolan slås ihop med Djäkneparkskolan
  • Ljuraskolan blir en ny enhet tillsammans med Regnbågen

I det sista alternativet ska lokalerna användas till mer utbildningsverksamhet som förberedelseklasser och två nya förskoleavdelningar kan öppnas på Regnbågsenheten.

Politikerna positivt överraskade
Hela fullmäktigesalen i förvaltningshuset Rosen var full av skolpersonal, tjänstemän och politiker när förslagen presenterades.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars Stjernkvist (s) tror inte på lösningen att lägga ned Ljuraskolan.

–Huvudalternativet är att Ljura ska vara kvar och jag tycker det fanns tydliga tecken på att den kommer att behövas för skulle vi lägga ned den måste vi starta upp den om fem år igen säger Lars Stjernkvist. 

I januari tar politikerna ställning till de olika förslagen.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".