Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre elpriser

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 05.30

Priserna på elektricitet kommer att skjuta i höjden efter nyår. Den störsa anledningen är att utsläppsrätterna för energisektorn blir färre. Ett gemensamt elnät i Europa kommer på sikt att höja priserna ännu mer, enligt energiexpert vid Linköpings universitet.

Den nya tilldelningen av utsläppsrätter för koldioxid inom EU träder i kraft efter nyår.

Antalet utsläppsrätter kommer då att bli färre vilket innebär att varje utsläppsrätt blir mer värd. 

Eftersom energisektorn har en stor del av utsläppsrätterna kommer det bli dyrare för bolagen att producera energin, oavsett vilket bränsle som används.

Tilldelning till och med 2012
Den nya tilldelningen gäller fram till 2012, sen kommer man ytterliggare minska rätten att släppa ut koldioxid vilket höjer priserna ännu mer.

Syftet är att i slutändan nå ner till den nivå av koldioxidutsläpp som EU  skall göra enligt Kyotoprotokollet.

Högre priser med gemensam elmarknad
Men priserna kommer att troligen öka ännu mer. För enligt Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet så kommer elpriset att skjuta i höjden när hela Europas elnät är sammanbyggt.

Då kommer el att säljas eller köpas fritt inom EU över gränserna vilket enligt Karlsson kommer att göra prisbilden mer lik inom hela unionen, och då elen är betydligt dyrare i exempelvis Tyskland så kommer priserna här att bli högre.

Dyrt med direktvärmande el
Prishöjningarna kommer att slå särkilt hårt mot de som har eluppvärmda hus, Björn Karlsson säger att det bästa de kan göra för att minska elnotan är att också elda själva.

- Det bästa är att komplettera eluppvärmda hus med en pelletskamin. Ju mer priserna går upp, ju mer eldar man.
Många är vettskrämda över att behöva byta ut hela systemet, men det behöver man inte alls, säger Björn Karlsson vid Linköpings universitet.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".