Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolavslutning med bråk

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 10.46

uppdaterad 15.28

Det blev tumult vid skolavslutningen igår kväll på Ektorpsskolan i Norrköping.

Två elever på skolan och en före detta elev har polisanmälts för bland annat misshandel och olaga hot.

–Det var oroligt redan under eftermiddagen när årskurs sju skulle ha sin avslutning och det cyklades i korridorerna sen blev det oroligare under kvällens gång berättar Jenny Östlund biträdande rektor.

Vid avslutningen för årskurs åtta hade en elev svårt att sköta sig och skickades ut från aulan och utkörd från skolan men kommer tillbaka in.

Innan den sista avslutningen blir det väldigt turbulent och en hotfull stämning, berättar Jenny Östlund, när en elev försöker ta sig in på skolan.
Han knuffar undan personal som ramlar mot väggar och får blåmärken och skador. Skolan väljer då att tillkalla polis.

–Det kändes som om det var en stor mobb som försöker ta sig in och man väntar bara för att se hur det går för den här eleven säger Jenny Östlund. 

Det är inte första gången det blir stökigt på Ektorpsskolan. Vid flera tillfällen under hösten har det varit bråkigt och skolan har försökt att stävja de bråkigaste eleverna. Bland annat har skolan fått pengar till fyra nya tjänster för att det ska bli lugnare. Tjänsterna har inte tillsatts ännu mer kommer under våren. Trots arbetet blev det alltså en stökig avslutning på terminen.

Det är klart att det är tråkigt men dom strategier vi lagt upp för arbetet på skolan känns det ändå som vi har goda förhoppningar om att det ska bli en lugnare vår trots det som hände igår säger Jenny Östlund biträdande rektor.

Hon tycker ändå att skolan är inne på rätt väg när det gäller arbetet med att stävja bråkstakarna. Men skolan kan inte göra allt själv. När det gäller de allra bråkigaste eleverna vill Jenny Östlund ha hjälp utifrån bland annat av socialtjänsten som hon tycker kunde hjälpt till mer under hösten. Hon får medhåll av utbildningschefen Lars-Åke Edvardsson som säger att socialtjänsten ska involveras mer i fortsättningen.

–Vi har inte kommit så långt och vi har inte ett så bra samarbete med socialen på Ektorp som vi önskar att vi hade. Det är en av de åtgärder vi arbetar med och där måste vi ta initiativet centralt. Det kan vi inte bara lägga på skolan.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".