Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig beredskap inför inluensapandemi

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 10.43
En förpackning med influensavaccin

Landstinget  Östergötland är ensamt om att ha en fungerande plan och beredskap inför en eventuell influensaepidemi.

Riksrevisionen konstaterar att många kommunen och andra berörda myndigheter saknar beredsapslaner om pandemin skulle vara framme.

Riksrevisionen skriver i sin granskning att det finns allvarliga brister i planering och katastrofberedskapen inför ett stort utbortt av influensa. Men landstinget i Östergötland får beröm för sina förberedelser.

– När vi får veta från WHO och våra smittskyddsenheter här i Sverige att man betraktar det här som en pandemi så kommer vi att dra igång vår beredskapsplan, säger beredskapsöverläkaren Anita Mohall.

Ska peka med hela handen
Landstinget har beredskap för att sätta in en ny sjukhusledning som ska kunna leda verksamheten på ett nytt sätt eftersom det kommer att behövas extraordinära åtgärder.

– Den ledning som kommer att dra i gång kommer att vara mer operativ och kunna peka mer med hela handen. Man kommer att tvingas förändra verksamheten och givetvis dra ner på planerade operationer till exempel, säger Mohall.

Inget vaccin
När det gäller medicin och vaccin räknar Anita Mohall att det inte kommer att finnas något vaccin mot influensan i början av utbrottet.

– I begreppet influensapandemi ingår tyvärr att det handlar om en ny smitta. Det är därför den kan smitta så snabbt. Däremot så finns det en del antivirala medel och de måste fördelas. Där hade vi hoppats att få mycket tydlig styrning från våra myndigheter. Men det tycker jag inte att vi fått.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

"Där hade vi hoppats att få mycket tydlig styrning från våra myndigheter. Men det tycker jag inte att vi fått."

– Anita Mohall om vem som ska få medicin vid en eventuell influensapandemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".