Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialchefen i Söderköping: Jag tycker att vi har ett bra stöd

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 15.23

Kvinnojouren i Norrköping kritiserar flera kommuner i länet för att inte göra tillräckligt för våldsutsatta kvinnor.  Hälften av länets kommuner har inte sökt de pengar som finns för att arbeta med utsatta kvinnor.

Söderköping är en av de kommunerna men där tycker socialchefen att deras verksamhet fungerar bra ändå.

– Jag tycker att vi har ett bra stöd genom de kontakter vi har genom Frideborg och genom Kvinnojouren som ändå ger stöd till kvinnor i Söderköping också. Vi har även för avsikt att teckna ett gemensamt avtal med Norrköpings kommun. Vi har inlett diskussion med dem, säger Inga-Lill Malmsjö.

Kommunfullmäktige i Söderköping beslutade för snart ett år sedan att man skulle skriva avtal med Norrköping och Kvinnojouren där om att delfinansiera verksamheten och hänvisa våldsutsatta kvinnor dit. Men beslutet är alltså fortfarande inte verkställt.

– Det kan tyckas att det är väldigt lång tid men det viktiga är ändå att vi kommer framåt i frågan, säger Malmsjö.

Kommunernas ansvar
Utan avtal är en jourlägenhet i Söderköping det enda skyddade boende som kommunen erbjuder kvinnor som misshandlats i hemmet. En jourlägenhet som vare sig  Malmsjö eller kvinnojouren tycker är bra.

– I en så liten kommun tar det inte lång tid innan ett skyddat boende blir ett offentligt boende, säger Malmsjö.

Tidigare fick kvinnojourerna själva söka pengar till sin verksamhet. Nu är det kommunerna, helst i samarbete med jourerna, som söker och då också deras ansvar att det finns ett bra skydd. Pengarna som länsstyrelsen delar ut kom 2007 och nu är Söderköping på gång.

– Det kommer att bli klart, förhoppningsvis, nu under våren, säger Malmsjö.

Svårt att prioritera
Kinda är en annan av de kommuner som inte sökt några pengar på länsstyrelsen. Till skillnad från Söderköping köper Kinda kommun kvinnofridstjänster från storebror i norr. I Kindas fall Linköping. Därför har man inte sett behovet att söka pengar till ytterligare tjänster, enligt Lotta Philipsson chef på individ- och familjeomsorgen.

Hon medger att det inte alltid är så lätt att prioritera våldsutsatta kvinnor i en liten kommun.

– Nej, så är det. Vi vet att det förekommer kvinnovåld men kommunen har inte kännedom om alla fall. När vi inte har det så innebär det också att det blir svårt att prioritera det.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".