Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget riskerar missa målen i miljöbilssatsning

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 06.00

Landstinget i Östergötland ligger efter i miljöbilssatsning, detta trots ambitiösa målsättningar och öronmärkta pengar. Inom fyra år ska alla transporter inom landstinget vara miljövänliga, men fortfarande är tre av fyra leasingbilar inte miljömärkta.

Karin Ramstedt, som leder arbetet på landstingets miljöenhet. håller med om att man ligger efter.
– Miljöbilarna har gått lite trögare. Där var tanken att vi skulle satsa på biogasbilar för verksamheterna.

För två år sedan bestämde landstingspolitikerna att alla transporter inom landstinget ska vara miljöklassade år 2012. Desstuom införde man delmål: 2008 ska 60 procent vara miljötransporter.
Idag har landstinget 400 leasingbilar, där 96 stycken är miljöklassade. Och sammanräknat med övriga transporter når man inte upp till årets mål. I förvaltningen pekar man dels på att många leasingkontrakt löper länge och att det därför tar tid att byta till miljöalternativ. Men det finns andra problem enligt Karin Ramstedt.
– Mycket beror på att den verksamhet vi har är spridd över hela länet, och vi har inte tillgång till biogas att tanka på mindre orter, så det tror jag är den stora orsaken. Det vi kan göra är att satsa på andra drivmedel, att få in etanolbilar till exempel.

Kan det behövas mer tvingande politiska beslut, att alla måste använda miljöbilar?

– Jag tror inte på tvingande, då blir det inte bra, då kan et bli motstånd redan från början.
Två miljoner kronor är öronmärkta för extrakostnader från miljöbilar och miljömärkt mat. Men det har visat sig att miljöbilarna inte förde med sig extrakostnader, så det är inte där skon klämmer. Sven Eric Nilsson är vice ordförande i landstingsstyrelsen.
– Uppnår man inte målen, måste man puffa på så att man gör det. Man kanske bör ge hårdare rekommendationer om att de och de fordonen ska köpas in.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".