Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smuts, inte mögel på Tåby skola

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 17.16

På Tåby skola på Vikbolandet utanför Norrköping har man under en längre tid oroats över möglellukt. Nu har en kontroll till sist genomförts. Problemen rapporterades av skolan redan innan jul. Igår visade en oberoende undersökning att det inte finns spår av mögel. Vad man hittade var istället smuts.

– Vi har bland annat ett torkskåp, när man öppnar det ser man det här, en jätteskitig overall och skitigt golv. Det ligger till och med knäckebröd på golvet som börjar bli angripet. Den här är det ingen som har städat, ingen vet hur de här byxorna kom hit över huvudtaget.

– Samtidigt har vi tittat på en golvbrunn som vi har här, och där ser vi att det växer svamp.

Så du tror inte att det är mögel i första hand?
– Nä, i byggnadskonstruktionen hittar vi ingenting. Det är torrt, men vi ska fortsätta undersökingen. Men vi utesluter ingenting. För det första måste vi få rent här, för det är oerhört smutsigt. Golvmattan har till exempel lager på lager av smuts. Den är täckt av ingrodd smuts. Jag har skrapat med kniven här och då får man fram den vita ursprungsmattan. Man har lagt på vax eller polish på det här, så att smutsen har stannat kvar i mattan.
Enligt konsulten verkar det efter första inspektionen inte finnas mögel i Tåby skola. Men däremot är det smutsigt. Enligt Bengt Dahm är skolan mycket svårstädad, de flesta ytorna är belamrade och skor och kläder täcker entréhallen. Något som kan leda till att många ytor inte blir städade alls. Rektor på skolan är Björn Gagner.

– Jag har vetat om hela tiden att det i den skoldelen finns 60 till 70 elever, och den är egentligen dimensionerad för kanske 30. Går man in och tittar i klassrummen är det ju bönkar och stolar och gymnastikpåsar. Man belamrar varje yta i skolan. Vi skulle behöva större utrymme helt enkelt. Vi måste ta en diskussion om hur vi ska rymma dessa elever i Tåby skola. Det är ett bekymmer. Sen är det naturligtvis angeläget att vi på kort sikt sanerar den här toaletten.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".