Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd beredskap på US efter larm om smitta

Publicerat tisdag 18 mars 2003 kl 16.44
En svensk man har vårdats på infektionskliniken i Linköping efter misstanke om att han skulle ha smittats av den svåra lunginflammation som upptäckts i Asien. Smittan tros ha krävt ett tiotal dödsoffer främst i Asien.
- Mannen hade besökt Singapore, vid hemkomsten fick han feber och lättare luftvägssymptom, säger Rolf Maller, chef för infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Någon svår akut luftvägsinfektion, som den mystiska sjukdomen kallas för, var det inte den här gången. Den patient som lades in för observation på infektionskliniken i Linköping mår idag bättre och alla misstankar om sjukdomen är avskrivna. Men efter larmet om eventuell smitta i Sverige ökas beredskapen på sjukhusen runt om i landet. Sjukdomen upptäcktes först i Asien och har redan krävt nio dödsoffer. De flesta som insjuknat har varit sjukhuspersonal som vårdat smittbärarna. Rolf Maller tycker inte att det är någon anledning till oro i Sverige men visst bör man i en sån här situation vara försiktig. - När man inte vet vad det rör sig om för smittämne så bör man vara försiktig. Man ska ta detta på största allvar, säger Maller.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".