Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Asfaltkartell leder till stämning

Publicerat fredag 21 mars 2003 kl 10.45
Konkurrensverket stämmer 11 företag som misstänks för olagligt kartellsamarbete i asfaltbranschen. Verket kräver 1,6 miljarder kronor i skadestånd av bolagen, bland annat Bygg och miljö i Östergötland. Markbyrån i Åtvidaberg, som erkänt sin medverkan, slipper däremot betala skadestånd.
Bland de misstänkta företagen finns Skanska, NCC och Peab. Markbyrån i Åtvidaberg var först att erkänna sin del i kartellen och har sedan dess samarbetat med Konkurrensverket. Företaget har bland annat försett verkets utredare med betydelsefull information. Konkurrensverket befriar därför Markbyrån i Åtvidaberg från skadestånd. De kommuner som pekas ut som särskilt drabbade är bland andra Åtvidaberg och Linköping. Det var i oktober 2001, som Konkurrensverket gjorde gryningsräder hos ett antal företag i asfaltbeläggningsbranschen. Det var tre anställda vid NCC i Östergötland samt en företrädare för Markbyrån i Åtvidaberg som gjorde verket uppmärksamt på kartellsamverkan. NCC och Skanska har erkänt medverkan.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".