Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konkurrensverket kritiserar landstinget

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 15.23

Landstingsledningen i Östergötland får nu kritik av konkurrensverket.
Bakgrunden är beslutet att medvetet bryta mot lagen och låta personalen ta över driften av Närsjukvården i Finspång trots att länsrätten krävt att en upphandling ska göras.

- Vi är kritiska till att landstinget inte följer lagen säger Peter Lindblom avdelningschef för offentlig upphandling.

Konkurrensverket anser att det är viktigt att man ger leverantörer en möjlighet att kämpa om olika kontrakt och inte gynnar någon framför en annan.

Landstingsledningen försvarar beslutet
Det är inte första gången som landstinget i Östergötland väljer att strunta i att göra någon upphandling när det gäller att privatisera delar av verksamheten.
Tidigare har det gällt vårdcentraler och inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Men i fallet med Finspångsvården överklagades agerandet till länsrätten.
Trots länsrättens dom försvarar landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) beslutet att ändå teckna ett avtal med det personalägda bolaget.

- Man ska naturligtvis inte uppmuntra människor att bryta mot lagen. Men vi har sett till att medborgarnas möjligheter att få en bra hälso- och sjukvård i framtiden säkras på ett bra sätt genom vårat agerande.

Principiell viktig fråga för tillsynsmyndigheten
Konkurrensverket har idag inga rättsmedel för att motverka domstolstrots.
Det som kan inträffa är att hälso- och sjukvårdsnämndens ledamöter inte får ansvarsfrihet av landstingets revisorer men några skadeståndskrav lär inte bli aktuella.
För att kunna agera mer kraftfullt i framtiden skulle Peter Lindblom på Konkurrensverket vilja ha fler sanktionsmedel som möjlighet att ge vitesföreläggande.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".