Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Sverige köper nya Gripen

Publicerat lördag 26 april 2008 kl 07.52

Det svenska försvaret kan få ett nytt avancerat stridsflygplan, trots den ansträngda ekonomiska situationen i försvarsbudgeten, uppger Svenska Dagbladet. Förutsättningen är att Norge också köper planet. Den svenska erbjudandet om 48 super-Jas Gripen, ska överlämnas till norska försvarsministern på måndag.

Det råder en viss oklarhet i frågan om det svenska försvaret ska satsa på ett nytt svenskt stridsflygplan eller inte.

Regeringen beslutade redan förra året att uppgradera ett trettiotal Gripenplan i flygflottan för fyra miljarder kronor. Syftet var förutom att spara pengar också att möta omvärldens förändringar och krav på ett toppmodernt flygvapen.

I onsdags demonstrerade tillverkaren Saab den nya versionen av super-Jas-planet i Linköping och modellen, som bland annat har en starkare motor och kan bära mer vapen, prisades då av försvarsminister Sten Tolgfors.

– Jag ser ett starkt internationellt intresse för Gripen just nu. Den ligger rätt i tiden. Det är också så att när familjen av Gripenanvändarländer växer så kan man också vara med och dela kostnader för framtida tekinsk utveckling. Så det är bra för alla att familjen av Gripenanvändare växer, sa Sten Tolgfors.

På måndag ska så den svenska offerten på nästan 50 nya plan överlämnas till Norge som kräver att svenskarna också ska köpa super-Jas, annars blir det ingen affär. I så fall väntas Norge istället satsa på det USA-tillverkade planet Joint Strike Fighter.

Överbefälhavare Håkan Syrén har avböjt att kommentera de nya uppgifterna med hänvisning till att det är en regeringsfråga, men har tidigare sagt att han inte vill satsa på nya flygplan i det nuvarande ansträngda ekonomiska läget för försvaret.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

FAKTA: Jas 39 Gripen

Svenska flygvapnet beställde 200 Jas 39 Gripen. I dag har Försvarsmakten 142 plan i bruk. Efter uppgradering av äldre versioner räknar man med att ha 100 Jas (jakt, attack, spaning).

Hittills har Sydafrika köpt 28, Ungern hyrt 14 (som köps loss 2016) och Tjeckien hyrt 14. Saab räknar med att exportera ytterligare 200 plan.

Tidigare i januari offentliggjordes att Schweiz begärt in offert från Saab på Gripenplan och på tisdagen erbjöds Danmark att köpa 48 plan för motsvarande drygt 29 miljarder kronor. Norge har visat intresse för lika många.Också Indien nämns ofta som möjlig Gripenkund. Gripen International, som säljer Gripen, ägs av svenska försvarskoncernen Saab. Huvudkontoret ligger i Linköping.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".