Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grilla klimatsmart i sommar

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 16.16

Nu i helgen är det många som väljer att ta fram grillen och njuta av en köttbit eller kanske bara en enkel grillkorv. Men frågan är hur många som tänker på att grilla miljövänligt och klimatsmart?

Naturskyddsföreningen går nu ut och ger fem tips för den som tycker om att grilla men också vill tänka på miljön.

– Främst gäller det att få bort de fossila gaserna, säger Cecilia Ambjörn vid Naturskyddsföreningen i Norrköping.

Genom att välja bort gasolgrillen och tandvätskan har man kommit en bra bit på vägen. Gaserna som förbränns när man använder dem blir nämligen koldioxid och därför är det enligt Naturskyddsföreningen bättre att grilla på en traditionell grill och använda en eltändare eller tändvätska gjord på etanol för att tända den.

Engångsgrillen är också en riktig miljöbov.

– Det går åt ganska mycket aluminium som det går åt mycket energi att framställa så köp en billig annan grill istället för en engångsgrill, säger Cecilia Ambjörn.

För att vara helt miljövänlig ska man också tänka på vilken mat som ska ligga på grillen. Naturskyddsföreningens rekommendationer handlar om att i första hand välja ekologiskt odlade grönsaker och ekologiskt framställt kött.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".