Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Handläggning av asylsökande irakier stoppad

Publicerat fredag 2 maj 2003 kl 06.30
Migrationsverket har sedan två månader tillbaka stoppat handläggningen av asylsökande irakiers ärenden. Nu vill Irakiska föreningen i Linköping att verket ändrar sitt beslut.
Kifah Abdul Amir är ordförande i föreningen och anser att människor inte ska få vänta i rädsla och ovisshet. -Deras situation är kritisk. De vet inte vad som kommer hända, säger han. Under torsdagen överlämnade Kifah Abdul Amir en skrivelse till bistånd- och migrationsministern Jan O Karlsson under dennes besök i Linköping. I skrivelsen den står det bland annat att föreningen vill att Migrationsverket påskyndar och ger svar till de irakier som sökt asyl i Sverige och väntar på svar. Det var i mitten av mars som Migrationsverket i Norrköping beslutade att inte fatta några beslut i de fall där den asylsökande kommer från Irak. Verket ville avvakta utgången av kriget. Nu flera veckor efter kriget har Migrationsverket inte ändrat sitt beslut. Men Jan O Karlsson kan inte ge Kifah Abdul Amir några löften. - Det är viktigt att myndigheterna tar sitt ansvar. Om det behövs överlämnar de till regeringen att ta ett nytt praxisbeslut. Men det har verket inte gjort, säger Karlsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".