Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Stora förseningar i busstrafiken: Snön gör att många busslinjer inte kör enligt tidtabell
Norrköping

Mycket PCB i Bråvikens abborrar

Publicerat måndag 8 september 2008 kl 11.08

Uppdaterad 16:10

Abborarna i Bråviken innehåller stora mängder av giftet PCB. Halterna i Bråviksabborarna är tio gånger högre än abborarna som fångats i södra Östergötland. Det visar en undersökning som länsstyrelsen gjort.

Även halterna av kvicksilver är högre än EU:s gränsvärden. Nu ställs krav på ansvariga myndigheter att minska miljögifterna i Bråviken.

– Jag blev förvånad av att man hittade ämnen som idag är förbjudna, att de fanns i så pass höga halter i fisken. Det tyder på att det läcker från bottnarna och att det kommer i omlopp, säger marinbiologen Helene Ek på länsstyrelsen.

Gifter från gamla industrier
Exakt varifrån gifterna kommer vet man inte, men länsstyrelsen vet sedan tidigare många miljögifter har läckt ut från gamla industrier i området. Gifterna ligger nu bundna i bottensedimenten och när de av någon anledning rörs runt frigörs gifterna och kan tas upp av djur och växter.

Eftersom halterna av kvicksilver överstiger EU:s gränsvärden måste länstyrelsen nu upprätta ett åtgärdsprogram som beskriver vad de ska göra för att minska gifthalterna.

Att äta fisken bedöms inte som farligt om man inte är gravid eller äter stora mängder, däremot kan det avra farligt för de djur som äter fisk dagligen, till exempel havsörn.

– Om man utsätts för stora mängder av kvicksilver så kan det påverka det centrala nervsystemet och hjärnan kan skadas, säger Helene Ek.

Kan påverka muddringsbeslut
Resultaten kommer samtidigt som miljödomstolen ska avgöra om inloppet till Norrköpings hamn ska breddas genom muddring, någonting som kommer att röra upp mycket av just bottensedimenten. Ek tror därför att beslutet om muddringen och var muddermassorna ska placeras kan komma att påverkas av mätningarna från länsstyrelsen.

– Det finns mycket att ta hänsyn till när det gäller muddringen och det här är en sak som tyder på att man måste vara försiktig.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".