Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östgötskt samarbete i nyskriven opera

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 13.35
1 av 2
Sven-David Sandström
2 av 2
Torgny Lindgren

Rimforsabon Torgny Lindgrens prisbelönta roman Batseba har blivit svensk opera, på engelska. Tonsättaren är Sven-David Sandström från Borensberg. Det är Sandströms åttonde opera och nu sätts den upp på kungliga operan i Stockholm.

– Kärleken, vad är det? Kampen mellan man och kvinna och mellan människa och gud, säger Sandström om vad som inspirerat honom med Torgny Lindgrens historia.

Ja, det finns flera anledningar till att Sven-David Sandström har fastnat för berättelsen om Batseba, och det libretto som Leif Janzon har skrivit på Torgny Lindgrens roman. Det handlar inte bara om den vackra Batseba som kung David förälskar sig i, och tar till sin hustru efter att ha sett till att hennes man dödas i strid, utan också om den Batseba som är högst inblandad när det gäller vem av Davids söner som ska ärva hans tron.

Sandström skrev operan på bara tre månader, hösten 2006, vid sidan av uppdraget som professor vid Indiana University i USA.

– Jag var väldigt inspirerad och skrev blixtrande fort, säger han.

Det var också arbetet med Batseba som gjorde att Sandström beslutade sig för att pensionera sig från sitt amerikanska uppdrag och att flytta hem igen.

– Nu har jag gjort mitt, tänkte jag.

Dessutom ville han vara med i hela processen på Kungliga Operan, berättar han.

Operan sjungs på engelska, ”för att det skapade en möjlighet att få det framfört”, säger Sandström, men det var också en fråga om vad han känner för det engelska språket i jämförelse med det svenska.

– Det är ett annat sätt att uttala det. En annan hårdhet eller mjukhet. Jag känner att det är rundare på engelska med alla diftonger och grejer, säger Sven-David Sandström.

Musiken sägs vara typiskt sandströmsk.

– Den är ju ganska vacker för närvarande och så finns det våldsamma avsnitt i stycket naturligtvis också. Det finns förvridna saker. Plötsligt så vrider jag till i slutet av scenen. Ungefär som jag stryper det eller skruvar ihop det så här - uh!

Batseba är Sven-David Sandströms åttonde opera, vilket gör honom en av Sveriges meste operatonsättare i våra dagar.

– Librettona blir mer och mer viktiga för mig. Jag känner att de formar musiken väldigt starkt. Innehållet och ska vi säga karaktären på det, språket som styr en åt ett visst håll, säger han.

Batseba låter nog mer likt hans passion Ordet än de operor som kom dessförinnan, ”för att det ligger närmare i tiden” säger han.

– Jag förvandlas nog hela tiden i min stil tycker jag. Vissa säger att jag skriver romantiskt, vilket vi pratade om förut, vilket jag kallar vackert. Jag kallar det också uttrycksfullt, och ett förhoppningsvis begripligt sätt, ganska direkt, begripligt uttrycksfullt, säger Sven-David Sandström

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".