Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många nya söker hjälp i juletid

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 06.36

Det finns ett stort behov hos familjer som lever på marginalen att i juletid få lite extra hjälp. Till Frälsningsarmén vänder sig hushåll som har det tufft ekonomiskt och i Linköping har man märkt att det är många nya familjer som hör av sig.

Men socialnämndens ordförande i Linköping, Niklas Borg (m), anser att kommunen tar sitt ansvar.

– Behovet är stort liksom tidigare år men det här året är det många som inte tidigare sökt hjälp till jul som vänt sig till oss  säger Kerstin Lundholm föreståndare.

Det är drygt 100 hushåll i Linköping och 100 i Norrköping som i år får ta emot en julkasse med mat och ett presentkort på mat till ett värde mellan 300 och 500 kronor beroende på hur många personer man är i familjen.

I år har också företag skänkt saker så att familjerna i Linköping har en möjlighet att få en julklapp med sig hem. Något som Kerstin Lundholm tycker är extra roligt.

– Det har vi aldrig fått förut så jag är överlycklig över att det finns en generositet hos både företag och privatpersoner för det är ju faktiskt så att vi har fattigdom även i Linköping och Sverige.

Frälsningsarmén prövar vilka familjer som ska få ta emot julgåvan och alla som söker får inte hjälp.

För de som den här veckan har hämtat sin julkasse betyder det oerhört mycket och Kerstin Lundholm berättar att familjerna  naturligtvis är i en väldigt utsatt situation och värst är det för barnen.

– Jag tror att de flesta av oss vill klara oss själva och därför känns det nog oerhört bittert att behöva söka hjälp och för barnen är det tufft att leva i en familj som inte har råd att köpa julklappar säger Kerstin Lundholm.

Men socialnämndens ordförande i Linköping Niklas Borg (m) anser att kommunen tar sitt ansvar även om han medger att det är ett misslyckande när familjer behöver söka hjälp.

– Det är väl alltid ett nederlag att det finns människor i kommunen som inte kan försörja sig, säger Borg.

De senaste åren har cirka 2000 hushåll i Linköpings kommun behövt hjälp för att klara sin försörjning. I lågkonjunkturer har antalet familjer ökat något, för att gå ner när det är bättre tider.

Socialnämndens ordförande Niklas Borg tycker ändå att kommunen gör vad man kan. För att barn inte ska drabbas är man extra generös.

– Vi har ett barnperspektiv där vi är lite generösare och kanske beviljar lite extra pengar så här till jul, Jag tycker nog inte att kommunen frånsäger sig sitt ansvar där. Frivilligorganisationerna är mer ett komplement som sätter guldkant på tillvaron.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".