Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt oftare tomma bänkrader i kyrkan

Publicerat onsdag 24 december 2008 kl 07.10

Nu är det den tiden på året när kyrkbänkarna fylls mer än vanligt i kyrkor som resten av året står ganska tomma.

I Östergötland som hör till Linköpings stift har besökarna vid gudstjänsterna minskat drastiskt dom senaste åren.

Även konfirmationsverksamheten har svårt att locka ungdomar till sig.

– Det är bekymmersamt att antalet personer som kommer och deltar blir färre. Det är inte alls bra, säger Johan Svedberg biskopsadjunkt i Strängnäs stift.

Ja, det här är en fråga som Svenska kyrkan ofta återkommer till. Hur ska man göra för att få folk att komma till kyrkan? Och man jobbar i uppförsbacke.

Enligt en undersökning som Medieakademien och TNS Gallup presenterade i år så hamnar Svenska kyrkan på en blygsam sextondeplats av totalt 26 undersökta institutioner. Bara 34 procent av svenskarna har förtroende för Svenska kyrkan.

På vissa håll i landet har kyrkor tagits ur bruk och sålts på grund av lågt besöksantal och dyra omkostnader.

– Traditionen att gå i kyrkan och traditionen att vara konfirmand har förändrats. Man ärver inte ett beteende på samma sätt längre. Bitvis kan vi ha gjort ett dåligt jobb. Vi är inte så förändringsbenägna. Det går långsamt med förändringsarbetet inom Svenska kyrkan.

Han hoppas ändå att människor ska hitta tillbaka till kyrkan. Till exempel för att få en lugn stund i en stressig värld.

– Många gånger möter jag människor som går till kyrkan av den anledningen att man behöver ett rum som inte har någon klocka till exempel. Man tycker att det är skönt att det finns ett evigt och tidlöst rum.

Många upplever ju kyrkan som stel och tråkig, vad ska ni göra åt det?
– Inte vara stela och tråkiga. Vet vi att människor har den föreställningen så måste vi jobba på det. Vi får vara mer trevliga avslappnade och lyssnande.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

"Bitvis kan vi ha gjort ett dåligt jobb. Vi är inte så förändringsbenägna."

– Johan Svedberg, biskopsadjunkt

"Vi får vara mer trevliga avslappnade och lyssnande."

– Johan Svedberg om attt motverka bilden av kyrkan som tråkig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".