Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetsåret 2008

Publicerat söndag 21 december 2008 kl 10.47
1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Bankrån i Åtvidaberg. På förmiddagen den 24 januari. Rånas Åtvidabergs Sparbank av beväpnade rånare. Polisen hade lockats på ett falsklarm utanför staden.

Avhopp från moderaterna i Norrköping. Oppositionsrådet Anna Nyholm hoppar av sina uppdrag efter hård kritik från andra i partiet. Flera andra följer hennes exempel.

En tidningsdrake äter upp en annan. I februari kommer beskedet att länets två största dagstidningar NT och Corren ska gå ihop. NT ska bli huvudägare. Senare på våren kommer beskedet att NT köper hela Corren som blir en del av nya koncernen NTM.

Musikalisk glamour i Linköping. Melodifestivalen gör ett stopp i Linköping. Fullt av kändisar hela veckan och till slut lämnade BWO och Frida Cloetta Center med finalbiljetter.

Ostindiefarare på besök. Det storslagna fartyget Götheborg 2 kommer på besök i Norrköpings hamn och möts av tusentals nyfikna.

IFK Norrköping äntligen hemma igen. Premiär i allsvenskan och förväntningarna var höga. Förlusten mot Djurgården följdes av många fler och vi vet ju nu hur det gick. Men i mars var stämningen hög i den allsvenska staden.

l

Sjuksköterskor strejkar. Den 21 januari bryter Vårdförbundets strejk på vårdcentraler och sjukhus i länet. I Östergötland stängs bland annat akutmottagningarna i Linköping och Norrköping tidvis.

Tränarbyte i IFK- del ett. Det hade inte ens gått tre veckor sedan premiären innan IFK Norrköping bytte tränare. Sören Cratz tog över huvudansvaret från Mats Jingblad. Bara för att få lämna tillbaka det igen senare under säsongen.

LHC föll på mållinjen. Efter en tät finalserie stod till slut HV71 som svenska mästare och LHC fick, precis som ifjol försöka fira ett silver.

Landstinget tänker bryta mot lagen. När närsjukvården i Finspång ska börja drivas av personalen borde det göras en offentlig upphandling. Men landstinget tänker strunta i det, det finns ju inget straff för lagtrotset. Efter påtryckningar ändrar man sig dock till slut.

Riksdagsledamot frias från misshandelsmisstankar. Vårens stora politiska bråk gällde den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén som misstänktes ha misshandlat sin sambo. Förundersökningen rev upp stora sår i partiet. Förundersökningen lades sedan ner i brist på bevis.

Bravikens pappersbruk brinner. Det började brinna i några högar med flis på Bravikens pappersbruk i Norrköping. Boende på flera öar i Bråviken fick evakueras undan röken och pappersbruket fick stängas i över en vecka.

Östgötateaterna varslar. Efter att ha bett om nya pengar hela våren tvingas Östgötateatern till slut varsla personal om uppsägning. 16,5 tjänster ska bort till 2009.

Socialdemokraterna förlorar Finspång. Samarbetet mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna i Finspång kastas i sjön och vänsterpartiet väljer att istället samarbeta med den borgerliga oppositionen. Ett långt socialdemokratiskt styre i kommunen är över.

Permobilfylla. En 84-årig man i Norrköping åtalas för att ha kört sin elektriska rullstol berusad.
– Jag skäms, jag visste att jag hade druckit och ändå körde jag, sa Norrköpingsbon. Åtalet lades sedan ner.

Stora skogsbränder i Kinda och Finspång. Sommaren börjar med hetta men inte bara från solen utan från två stora skogsbränder som härjar i länet.

Broöppning- var god dröj. Tågbron över Götakanal mellan Linköping och Norrköping går inte att stänga och flera gånger blir tågtrafiken försenad flera timmar genom Östergötland.

Lönsås i lågor. Samhället Lönsås utanför Motala härjas av flera anlagda bränder. De boende oroas och kyrkan får extra skydd.

Clark Olofsson gripen igen. I ett stort tillslag på flera platser i landet, samordnat av Polisen i Östergötland grips flera personer däribland Daniel Demuynck tidigare känd som Clark Olofsson misstänkta för grova narkotikabrott.

FRA-debatten splittrar borgerliga politiker. Sommarens största debatt på riksnivå spiller över även till Östergötland där flera borgerliga politiker är emot den nya övervakningslagen.

Thomas Johanssons maraton-match i Peking. Semifinalen i OS-tennisen mellan Svenska paret Thomas Johansson och Simon Aspelin och franska paret Llodra/Clement blev historiens längst. Efter 4 timmar och 46 minuter och 36 games i skiljeset stod svenskarna som segrare. Till slut blev det OS-silver för Johansson och Aspelin.

Järnvägstunnlarna i Graversfors utanför Norrköping är i fallfärdigt skick och måste repareras. Det är en av många orsaker till att tågtrafiken under sommaren har stora problem i länet.

Nytt styre i Finspång formeras. Efter semestern är vänsterpartiet och den borgerliga alliansen överrens om hur kommunen ska styras. Ett av de första besluten blir att rädda förskolan i Hävla. 

Guldregn i Peking. Jonas Jacobsson lyckas med det som inga svenska olympier lyckades med några veckor tidigare. Han tar tre guld i Paralympics. Senare på hösten får han Svenska Dagbladets bragdguld.

Svensktoppen nästa för Camilla Wallin. Smyckessmeden från Åtvidaberg tar hem SR:s stortävling svensktoppen nästa. Och det blev svensktoppen nästa. Vid sidan av dig höll sig kvar på listan i flera veckor.

Äntligen förbifart Motala. Efter många års väntan kommer till slut beskedet. 2009 börjar man bygga förbifart Motala.

Omdiskuterat hyreskontrakt. Efter lång debatt beslutar kommunfullmäktige i Norrköping att godkänna IFK Norrköpings hyresavtal för Idrottsparken efter ombyggnaden. För dyrt för kommunen tycker den borgerliga oppositionen.

Varsel varsel varsel. I spåren av finanskrisen börjar allt fler företag göra sig av med anställda. Oktober blir den mörkaste månaden på mycket länge på den östgötska arbetsmarknaden.

Farväl allsvenskan. Det gick som 2002, på samma plats som 2002. Bortamatchen mot GIF Sundsvall blev spiken i kistan för IFK Norrköping som fick säga adjö till allsvenskan, igen.

Storbrand i Åby. Fyra radhus förstörs i en häftig brand i Åby norr om Norrköping. Branden startade i en tvättstuga och spred sig snabbt mellan bygganderna.

Skolor bryter mot lagen. Många skolor ger inga skriftliga omdömen till grundskoleelever trots att det ska göras enligt lag. Men i Linköping är kommunen inte så bekymrad.

Ännu mera varsel. Fredriksson i Vadstena, HTC i Söderköping, Lernia, Dometic i Motala och Autoliv i Linköping är några av företagen som drar ner på personal när konjunkturen störtvände neråt. Men ett företag går mot strömmen och nyanställer.

Skatten höjs i Ödeshög. Till slut kommer de borgerliga partierna i Ödeshög överens om en ny budget som bland annat innebär en skattehöjning på 30 öre.

Kallurs och Klüfts skador blir forskning. Forskare vid Linköpings universitet vill följa svenska idrottares träning för att se varför vissa blir skadade och andra inte. Senare framkommer att det saknas pengar till forskningsprojektet.

Dubbelmordet. Ny inriktning på utredningen om dubbelmordet i Linköping. Kriminologen Leif G.W. Persson lanserar teorin att den person tog livet av två personer i Linköping 2004 är betydligt yngre än polisen tidigare trott.

Sjukvård. Landstingsfullmäktige beslutar att införa Vårdval i Östergötland i september 2009. Samtidigt väntar stora besparingar nästa år. Sjukvården ska spara över 100 miljoner kronor. 

Jordbävning i Sverige. Ett med svenska mått mätt kraftigt jordskalv inträffar tidigt på morgonen 16 december.

Museijärnvägen i Vadstena rör upp känslor. Nu hotas politiker i Vadstena eftersom. Järnvägen inte får vara kvar.

Sammanställning: Petter Ahnoff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".