Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Ökade kostnader för hyrläkare

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 09.34
1 av 2
2 av 2

Landstingets kostnader för hyrläkare inom primärvården har ökat med nästan två miljoner kronor det senaste året. Orsaken är att det är svårt att rekrytera läkare.

Patienten Inga Jensen är irriterad över att få träffa olika läkare varje gång hon besöker sin vårdcentral i Norrköping.
– Jag tycker att det är förskräckligt, det blir så förfärligt dyrt, säger hon.

Trots landstingets ambition att komma ifrån de ökande kostnaderna för hyrläkare inom primärvården i Östergötland har kostnaden ökat med nästan två miljoner kronor det senaste året. Problemet är att det är svårt att rekrytera läkare till vissa vårdcentraler, vilket tvingar landstinget att använda tillfälligt anställda läkare.

Lösningen med inhyrda doktorer är en dyr affär för landstinget. Det kostar ungefär dubbelt så mycket att ta in en hyrläkare jämför med en anställd.

Läkarbristen i Sverige har fört med sig att företagen som erbjuder hyrläkare kan debitera stora summor. Det östgötska landstinget räknar med att den totala kostnaden för hyrläkare under 2008 kommer hamna på nära 21 miljoner kronor, en ökning från 2007 med nio procent.

Landstingsstyrelsens ordförande, Marie Morell (M), är väl medveten om problemet.

– Har man kommit in i spiralen med få fasta doktorer, då är det svårt att rekrytera bara någon enstaka ny för en fast anställning, säger Morell. 

Det finns vårdcentraler som har väldigt få fast anställda läkare, bland annat Berga och Skäggetorps vårdcentraler i Linköping och Kungsgatans vårdcentral i Norrköping. När det gäller Berga vårdcentral tror sig landstinget ha löst problemet genom att låta en privat firma ta över driften från och med den första januari. I Skäggetorp har man en speciell utbildningssatsning för att få in fler läkare och man har satsat särskilt på att försöka få personal från Polen och Tyskland.
Landstingets dåliga ekonomi gör det svårt att locka till sig ny personal till Östergötland.

– Tyvärr så har vi inga ekonomiska resurser att erbjuda, utan det handlar om att erbjuda en bra vård och en bra arbetsmiljö i största allmänhet, säger Marie Morell.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".