Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Sänkta kostnader för inhyrd personal i västra länsdelen

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 11.02

Landstingets sammanlagda kostnader för hyrläkare har ökat under 2008, och det är främst den centrala länsdelen med Linköping som står för ökningen. I de östra och västra länsdelarna med Norrköping respektive Motala har man däremot lyckats minska utgifterna för inhyrd vårdpersonal.

Den östra delen dit Norrköping hör, har kostnadsökningen för hyrläkare bromsat upp.  Ännu bättre har det gått för den västra delen i Motalaområdet, där man har lyckats sänka kostnaderna från förra året med cirka 300 000 kronor. Tittar man fem år tillbaka har kostnaden sjunkit med hela 700 000 kronor.

Primärvårdschef Annette Johansson i den västra delen säger att de har jobbat målmedveten för att rekrytera vikarier istället för hyrläkare när det inte har gått att hitta personal att tillsvidareanställa. Eftersom det inte finns några extra pengar att locka läkarna till sig ett annat arbetssätt utvecklat sig:

– Vi jobbar med att få ett gott rykte inom primärvården, det tror jag är det viktiga, säger Annette Johansson.

I den centrala länsdelen runt Linköping har kostnaden för hyrläkare ökat med hela 25 procent på ett år. Landstingsledningen tror dock att det går att vända utvecklingen genom att bland annat få studenter att stanna kvar i länet efter utbildningen.

Även om kostnaden för hyrläkare har gått ner till ett minimum i den västra länsdelen, tycker primärvårdschefen Annette Johansson att inhyrd personal ändå har en viktig roll:

– Det är bra att de finns att tillgå om det plötsligt uppstår oplanerade vakanser, säger Annette Johansson.

Läs också:

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".