Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kosmetiska lagningar farligt för miljön

Publicerat fredag 26 december 2008 kl 10.02
Björn-Erik Hom, Skogsstyrelsen. Foto: Johan Gustafsson.

Det är ofta meningslöst att laga de körskador som skogsmaskiner orsakar i skogen vid avverkning. Att försöka laga körskadorna kan leda till ännu större skador på skogsmiljön, närliggande vattendrag och djurlivet.

– Det är nya rön som signalerar att reparationer av körskador bara är kosmetiska. Att röra om en gång till i markskiktet förvärrar läckage av humusämnen och giftiga metaller, säger Björn-Erik Holm som arbetar med miljöfrågor på Skogsstyrelsen i Norrköping.

De senaste årens milda vintrar i de södra delarna av Sverige har gjort att körskadorna efter skogsbrukets tunga maskiner ökar. Körskadorna gör att slam och tungmetallen kvicksilver, som ligger i skogsmarken, kan läcka ut i närliggande vattendrag.  

– Man ser att igenslamningen kan slå ut öringpopulationer, flodpärlmussla och andra organismer i de här små vattendragen, säger Björn-Erik Holm. 

Om man reparerar de skador som skogsmaskinerna orsakar kan det bli ännu värre. Jorden rörs om en gång till och mer slam och kvicksilver kan läcka ut i vattendragen. 

Istället gäller det att tänka till innan man börjar avverka skogen. Noggrann planering och förebyggande arbete kan minska körskadorna från skogsmaskinerna.

Den kortsiktiga jakten på kostnader gör att skogsbolag och privata skogsägare ofta inte tänker på de långsiktiga effekterna körskadorna får på skogsmiljön.

Men när marken packas av skogsmaskiner får träden svårare att ta upp vatten och näring, och växer då långsammare. Att förebygga körskador istället för att reparera dem efteråt är också billigare. Att ta hänsyn till miljön är alltså lönsamt även ekonomiskt, anser Björn-Erik Holm.

– Det blir dyrare att inte förebygga och att inte visa på bra miljöhänsyn. Det är heller inte ett uthålligt brukande av naturresurserna som vi vill stå för i dag. 

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".