Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MOTALA

Elever i Motala testades för tbc

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 08.08

Ett tjugotal elever och anställda på Smedsby skola i Motala testades idag för tbc. Bakgrunden är att en praktikant på skolan har insjuknat i den mycket ovanliga sjukdomen.

– Det är en person som har vistats på skolan en begränsad tid som har varit i kontakt med barn i två klasser och vissa ur personalen. Det är dessa vi ska testa, säger Daniel Rask, rektor på skolan.

Skolan fick besked om smittan från smittskyddskliniken i Linköping under fredagen före jul varefter ett informationsbrev skickades till berörda föräldrar.

Under helgerna har inga prover tagits och enligt Daniel Rask ska det inte ha legat fara i att vänta:

– Vad jag förstår så anses risken ganska liten för att någon ska ha smittats, säger Daniel Rask. I brevet stod det att om någon uppvisade symptom eller var orolig så kunde man kontakta lungkliniken i Linköping.

Klockan nio i morse kom barnen i förskoleklassen för provtagning inne hos skolsköterskan på Smedsby skola och därefter barnen i andra klass. Även några ur personalen har testats.

Christer Samuelsson som är pappa till Ozzie blev överraskad över tbc-larmet på sonens skola:

– Det kom ju väldigt oväntat, tuberkulos var sånt man hörde talas om förr. Jag känner ingen direkt oro, det är bra att de gör testet, säger han.

Smittskyddsläkare Bengt Norman var på plats på Smedsby skola idag för att svara på frågor från elever och föräldrar:

– Vi har någonstans mellan 400 till 500 nya fall av tuberkulos årligen, i Östergötland cirka 20. Men varje nytt fall innebär ett betydande arbete när det gäller smittspårarbetet.

Tuberkulos är nästan alltid behandlingsbar, säger Bengt Norman:

– Bara man ställer diagnosen så är den lätt att behandla

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Fakta: Tuberkulos, TBC

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och c:a två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien.

Globalt är tuberkulos en sjukdom som främst drabbar yngre vuxna, men även barn och äldre insjuknar. I Sverige har vi sedan många decennier sett en minskning av tuberkulosen. Denna har nu planat ut, och de senaste åren har det anmälts cirka 500 fall/år, flest bland vår utrikesfödda befolkning.

De flesta nya fall av tuberkulos i den svenskfödda befolkningen gäller personer över 65 år, varav de flesta smittats i Sverige under början och mitten av 1900-talet. Det är viktigt att komma ihåg att det fortfarande sker en inhemsk smittspridning, både bland barn och vuxna, främst i den utrikes födda befolkningen.

Sjukdomen har under senare år fått förnyad aktualitet genom:kopplingen till hiv/aids-sjukdomen, som ökar mottagligheten och därmed bidrar till en ökad spridningsrisk, uppkomst och spridning av bakteriestammar som är resistenta mot tuberkulosläkemedel.

Den ökande spridningen av både hiv och s.k. multiresistent tuberkulos har ytterligare försämrat en allvarlig situation i många länder i bl.a. Östeuropa och Centralasien.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".