Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsviktiga rutiner i skolköket

Publicerat måndag 2 februari 2009 kl 13.56
1 av 2
2 av 2

Kommunerna har ett stort ansvar för att inget barn med matallergi ska få fel mat i skolan eller förskolan.

I Mjölby arbetar kostekonomen Camilla Grill med att skapa rutiner för att inget barn ska bli sjukt av skolmaten.

– Det kan vara att man måste använda speciella kärl och ett barn kan till och med behöva äta i en annan del av byggnaden för att det ska vara säkert. Då får man skapa förutsättningar för varje barn, säger Camilla Grill.

Ungefär vart tionde barn har någon kostrestriktion i skola och förskola. De risker som och det ansvar som det innebär är något som personalen i Mjölby ofta talar om.

– Det är en stor del av vår verksamhet, säger Camilla Grill.

Hur tycker du det går att få fram bra mat till allergikerna?
– Utbudet är faktiskt bra. Den marknaden växer enormt eftersom efterfrågan växer.

Utbudet av till exempel laktosfria, glutenfria och sojafria produkter har ökat kraftigt de senaste åren tycker hon.

Där emot är det svårt att säga om antalet barn och vuxna med matallergier ökar. Camilla Grill tycker att hon ser en viss ökning men hur mycket det ökar törs hon inte gissa.

Ansvaret att se till att ingen får något de inte tål på tallriken tycker hon att hon och hennes kollegor tacklar bra.

– Vi delar på ansvaret alla som jobbar med det. Kökstjejerna har järnkoll på det så jag är inte ensam om ansvaret.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".