Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Ökade kunskaper om matallergier

Publicerat tisdag 3 februari 2009 kl 13.53
Glutenfri bovetepasta.

Kunskapen om olika födoämnesallergier ökar sakta men säkert i restaurang-
branschen. Det anser lärare Jan Lilliegård som undervisar på hotell- och restaurangprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

Ämnet matallergi tas upp i alla praktiska moment på utbildningen och Jan Lilliegård tycker att det märks ute i branschen att det finns en djupare kunskap i ämnet idag.

För många allergiker är det livsviktigt att det är rätt ingredienser i maten och det kan kännas nervöst, tycker eleven Josephine Odensåker på hotell- och restaurangprogrammet.

Men kurskamraten Habib Sliwa tycker att det varken är svårt eller krångligt att laga mat för allergiker. – Nej, inte alls, säger han.
Lärare Jan Lilliegård håller med:
– Ju mer kunskap man får ju roligare är det att jobba, säger han.

Enligt Jan Lilliegård finns det restauranger som har bytt ut vanligt mjöl i alla såser mot maizena med tanke på just allergikerna: 

– Det blir lite dyrare, men samtidigt slipper man göra en ny sås till en person.

Läs även:

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".