Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LINKÖPING

Blandade vårdavdelningar på US

Publicerat måndag 12 januari 2009 kl 07.16

US i Linköping är ett av fyra universitetssjukhus som har avdelningar där man regelmässigt blandar kvinnor och män. Det blir överhuvudtaget allt vanligare att sjukhusen blandar kvinnor och män i vårdsalarna. För ett decennium sedan hade något liknande varit otänkbart, men nu sker det alltså allt oftare, enligt ekot.

När Christin Färm lades in på S:t Görans sjukhus i Stockholm placerades hon i en sal där det redan låg en man.

– Jag hade ingen aning om att det förekom att man delar sal, men jag höll färgen för det låg en väldigt trevlig man där och det var helt lugnt allting. Jag tror att alla blev lite chockade från början, men alla höll färgen precis som jag så det fungerade jättebra. Jag hörde ingen som opponerade sig eller ens frågade varför det var som det var och det gjorde inte jag heller, säger Christin Färm.

På universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Örebro och Lund är det fortfarande ovanligt med blandade salar. Men i Linköping, Uppsala, Malmö och Umeå är det numera vanligt.

Gunnel Brodin är vårdkoordinator på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och hon tror att det finns praktiska skäl till att blandade salar blir allt vanligare.

– Jag tror att det helt enkelt beror på att det är enklare att sköta patienterna på det här sättet, både att ta emot dem och att sköta om dem. Att man inte behöver tänka på att man ska flytta runt patienterna på avdelningen för att hitta en lämplig sal där det finns samma kön, säger hon.

Och patienten Christin Färm kan se fler fördelar. Hon tror att männen skärper till sig om det finns kvinnor i salen.

– Jag tror att det automatiskt blir så att de vill visa att man är man och inte är gnällig. Det här fixar jag! Nu behövde inte jag ha någon hjälp när jag låg där, men jag är säker på att om jag skulle ha varit i den situationen så skulle de direkt ha hoppat upp och hjälpt mig, säger hon.

Nu är förstås inte alla patienter lika positiva till de blandade salarna och Gunnel Brodin på Norrlands universitetssjukhus säger att man alltid måste försäkra sig om att patienten kan acceptera en blandad sal.

Den frågan fick aldrig Christin Färm, men om hon skulle få den är svaret klart.

– Det var en väldigt positiv upplevelse, kan jag säga. Jag skulle absolut inte backa om de frågade mig vad jag ville ha. Jag skulle gärna ta blandad sal, säger hon.

Ci Holmgren, ekot
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".