Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Liten risk att få salmonella i Sverige

Publicerat måndag 21 juli 2003 kl 14.56
Salmonella, som kan vara farlig för människor, är en mag- och tarmsjukdom som ger diarré, feber och kräkningar. Men trots att salmonellasmittan spridit sig bland gårdar och djur i Östergötland är det liten eller ingen risk att människor kommer att smittas, säger epidemiolog Birgitta De Jong vid Smittskyddsinstitutet.
4000-5000 svenskar får redan salmonella varje år, de flesta smittas utomlands. Nästan alla blir helt friska efter ett tag, ett fåtal dör. Om salmonella skulle få sprida sig okontrollerat skulle många kunna få det med fler dödsfall och framför allt långa sjukskrivningar till följd. En studie gjord vid ett utbrott i Falkenberg för några år sen visade att varje salmonellasmittad kostade 15 000 kr. I sommar är det exakt 50 år sen Sveriges största salmonellaepidemi. Då insjuknade 9000 personer och nästan 100 dog av smittat kött från ett slakteri i Alvesta i Småland. Där och då började svenska myndigheters framgångsrika kamp mot salmonella. Nu är det mest utomlands vi ska vara försiktiga. I Danmark finns salmonella i råa ägg. Därför bör man undvika att äta till exempel bearnaisesås, hollandaisesås och aioli råder Birgitta De Jong.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.