Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
norrköping

Bättre stöd till unga brottsoffer

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 04.00
1 av 2
2 av 2
Brottsoffersamordnare Helena Håkansson

Unga brottsoffer i Norrköping kommer under året att få bättre hjälp. Just nu pågår arbetet med att öppna ett särskilt stödcentrum dit ungdomar som utsatts för brott kan vända sig.

– Man kan exempelvis få samtalshjälp, man kan få hjälp med information om hur det ser ut i en domstol och vad man ska begära för skadestånd, berättar Helena Håkansson, brottsamordnare vid polisen i Östergötland och initiativtagare till stödcentret.

Under förra året utsattes omkring 2500 ungdomar mellan 12 och 20 år för brott i Norrköping. För dem och andra unga brottsoffer i kommunen kommer stödcentret att innebära en stor förändring menar Helena Håkansson. Att satsa på ungdomar är mycket viktigt enligt henne.

– Forskning visar att en människa som är ung och som själv blivit utsatt för brott, ofta hamnar i kriminalitet och utför egna brott. Det är ju inte dit man vill komma, säger Helena Håkansson till Sveriges Radio Östergötland.

Stödcentret som väntas vara igång till hösten, är ett samarbete mellan bland annat Norrköpings kommun, landstinget i Östergötland och polisen. Brottsoffermyndigheten har också bidragit med 300 000 kronor.

Norrköping är än så länge den enda kommunen i Östergötland som valt att satsa på ett stödcentret.

Anna, vars namn är påhittat, utsattes till och från under sex års tid för såkallad stalkning. Hon förföljdes, hotades och misshandlades av en okänd man.

Under det året skulle hon önskat ett stöd för att kunna gå vidare i livet.

– Jag fick försöka att reda ut det här själv. Jag hade önskat att det fanns någon att få hjälp av. Hur man skulle ta sig fram och gå vidare, säger Anna till Sveriges Radio Östergötland.

Hon tror att många väljer att låta bli att anmäla brott de har varit utsatta för.

– Jag tror att det är många som låter det rinna ut i sanden eftersom man inte vad man ska göra efteråt. Jag tycker inte så många ska gå fria bara för att man inte vet vad man ska göra åt det, säger Anna.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".