Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Unga är krisens stora förlorare"

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 14.35
Stefan Fölster.

Arbetslösheten bland ungdomar kommer att stiga drastiskt framöver och det är den ekonomiska krisens stora förlorare. Det sa Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, idag när han pratade för företagare och representanter från den offentliga sektorn under ett frukostmöte i Norrköping.

– Ungdomsarbetslösheten kommer att öka väldigt kraftigt. Många stora grupper som kommer ut på arbetsmarknaden hittar inte arbete och de som har arbete är de som varslas först, säger Stefan Fölster till Sveriges Radio Östergötland.

Det positiva är enligt Fölster ändå att många unga är välutbildade och intresserade av eget företagande. Här måste alla hjälpa ungdomarna att komma fram säger han. Dels genom sänkt skatt och mer yrkesinriktat fokus på utbildningar men också genom att kommunerna skapar bra förebilder och ger rätt signaler.

– Det är viktigt att tala om möjligheten att starta företag. Att kommunpolitiker och befintliga företagare är förebilder och möter ungdomar för att visa hur man gör, säger Fölster.

Annakarin Norberg vid Norrköpings näringslivskontor ser att kommunen har saker att göra för att få igång företagandet.

– Många gånger tror vi att man har koll på vilka man ska vända sig till. Vi behöver nog bli ännu bättre på att visa kontaktvägar och underlätta, säger Annakarin Norberg till Sveriges Radio Östergötland.

Vid Nyföretagarcentrum i Norrköping har man märkt av ett ökat intresse bland unga som vill starta eget, trots den ekonomiska kris vi är inne i. Enligt dem är det fler ungdomar som vågar satsa trots lågkonjunkturen. De säger Johan Listenius, blivande vd för Nyföretagarcentrum i Norrköping.

– Många av dem startar ett företag där det inte krävs så mycket pengar. Vi ska starta en nyföretagarklubb för att hjälpa till med nätverkandet. Det håller vi på med just nu, berättar Johan Listenius.

Men den positiva nyföretagarandan slår ändå inte bort de dystra prognoser som förutspås framöver, säger Stefan Fölster, vid Svenskt Näringsliv.

– Vi kommer att se höga varseltal hela 2009. 2010 blir det tuffaste året för kommuner och landsting. Det är först 2011 som det vänder och det kommer att ta åtskilliga år innan det märks en påtaglig förbättring på arbetsmarknaden, säger Stefan Fölster.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".