Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att prata om alkohol

Publicerat lördag 14 mars 2009 kl 08.03

Vårdcentralerna och företagshälsovården frågar sällan om alkoholvanor jämfört med andra livsstilsfrågor när en patient söker vård. Det visar en ny avhandling vid Linköpings universitet.

Marika Holmqvist, vid hälsouniversitetet har gjort doktorsavhandlingen.

– Ibland så tog de inte upp alkohol även fast dom misstänkte att patienten hade alkoholrelaterade problem. Det ställer jag mig väldigt frågande till, säger hon.

För hög alkoholkonsumtion är den största riskfaktorn för ohälsa efter rökning och för högt blodtryck. Ändå visar Marika Holmqvists doktorsavhandling att läkare, distriktssköterskor, och barnmorskor runt om i landet oftare frågar om andra livstilsfrågor, som stress och övervikt, än om patientens alkoholvanor.  

Orsaken var bland annat att dom tyckte att det var svårt att fråga om alkohol, och inte visste vilka råd dom skulle ge till någon som dricker för mycket. Andra angav tidsbrist som ett skäl till varför dom inte frågade om alkoholvanorna.

Sen några år tillbaka pågår en landsomfattande kampanj kallad riskbruksprojektet som syftar till att det ska bli lika självklart för vårdpersonal att ställa frågor om patientens alkoholvanor som man idag frågar patienten om rökning. Marika Holmqvist hoppas att vårdpersonalens attityder ska ändras.

– Har en patient alkoholrelaterade symtom så måste ju det höra till sjukdomsbilden och även då diskutera alkohol, det är jätteviktigt, säger Holmqvist.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".